Bonsai uit zaad kweken

Het kweken van bonsai uit zaad is iets wat ik zelf altijd erg leuk vind om te doen. Het is echter wel een proces waar je de tijd voor moet nemen. Het opkweken van voldoende hout om als bonsai overtuigend over te komen kost tijd. Denk aan vele jaren. Daarbij komt dat de meeste bomen pas na een jaar of 10, 15 volwassen worden. In andere woorden: Pas na een jaar of 10, 15 kan je bij veel bomen structuur op de bast verwachten, of bloemen etc. Dat zijn namelijk eigenschappen van een volwassen boom.

Wil je in korte tijd een oude boom hebben staan, dan is het kweken van zaad niets voor jou. Dan is het verstandig om bij een tuincentrum te gaan zoeken naar oudere bomen die bruikbaar zijn, of nog beter, iets uit een kweekveld te kopen, of bij de buren die 40 jaar oude struik uit te graven.

2 uigegraven carpinus betulus

Stappen van zaad naar Bonsai

 1. Besluiten welke soort, grootte en stijl bonsai
  De soort bepaalt in grote mate hoe snel de plant kan groeien en dus hoe lang het gaat duren voor je een bonsai kan maken. Die snelheid in combinatie met de grootte die je wilt bereiken zullen voor jezelf een gids zijn of het de moeite waard is.
 2. Zaad kopen of zaad verzamelen
 3. Zaad laten kiemen
  Om zaad te laten kiemen moet je de zaadrust doorbreken. Zaden in rust hebben een zeer lage biologische activiteit welke hun in staat stellen de winter te overleven, of zelfs vele jaren van slechte omstandigheden te overbruggen. Des te langer zaden opgeslagen zijn geweest, des te moeilijker de rust te doorbreken is. Lees meer over het breken van de zaadrust.
 4. Kweekroute besluiten
  1. Volle grond
  1. Schaal
 5. Wortels bewerken voor een goede nebari
 6. Stam en tapsheid kweken voor bonsai
 7. Jaarlijks onderhoud en snoeien
Zelkova en malus prepre bonsai

Een deel van bovenstaande punten zijn in een paar woorden uit te leggen. Andere hebben vele artikelen nodig om een beeld te geven van de stappen die nodig zijn.. Hou deze site in de gaten voor de vervolg artikelen.

Lariks door auteur uit tweejarige zaaling opgekweekt

Laat een berichtje achter