Bonsai kweken van zaad: Zomerverpotting van zaailingen

Lifted ginkgo seedling

Zoals eerder besproken hou ik van het kweken van planten en dus ook bonsai van zaad. In het najaar heb ik zaden verzameld van een groot aantal bomen. Van alle zaden die ik verzameld heb, was ik het meest benieuwd naar de Ginkgo zaden. Ik heb een stuk of 100 zaden op straat verzameld. Na het schoonmaken (Ze hebben een laag stinkend vruchtvlees om de zaden zitten). Na het schoonmaken heb ik de zaden in een laag boombast gezaaid en deze buiten in de tuin gezet voor de winter.

Bonsai van zaad kweken, Ginkgo Zaailing laten kiemen

In het vroege voorjaar .. Niets. Wachten en wachten. En niets. Tot eindelijk, in begin mei.. De eerste zaden begonnen open te breken en de eerste wortels kwamen tevoorschijn. Dus in kort.. Als je een gingko bonsai van zaad wilt kweken en de Ginkgo zaden wilt laten ontkiemen hoef je niets te doen, behalve ze de winter lekker buiten te laten staan en te wachten. Uiteindelijk is het gros van de zaden opgekomen, en ik zat met een schaal overvol met ginkgo zaailingen.

Lifted ginkgo seedling

In ieder geval, gedurende de zomer ben ik de zaailingen wat ruimte gaan geven. Voorzichtig heb ik langs de rand zaailingen verwijderd en deze individueel opgepot. Bij het uithalen van de zaailingen bleek de boombast ideaal: Die viel in de meeste gevallen gewoon van de wortels af, zonder de wortels te beschadigen. Natuurlijk heb ik een kleine verplantspatel gebruikt bij het uithalen van de zaailingen.

Voor dit soort werk is het het beste om te wachten tot het warm vochtig weer is. Dit helpt de zaailingen om aan te slaan, zonder de stress van droge warme wind. Na het uit de zaaitray halen van de zaailingen plaats ik ze in een emmer met water om de wortels vochtig te houden tot ik klaar ben om ze te planten. Dat is overigens nooit lang, misschien een kwartiertje later.

Trimming roots on seedlings

Het verpotten van zaailingen geeft je de mogelijkheid om in een heel vroeg stadium wat aan de wortels te doen en al bij jonge pre bonsai aan de Nebari te werken. Normaal gesproken haal ik een groot deel van de hoofdwortel weg. Deze wortel ontwikkelt zich anders als een lange diepe ankerwortel (taproot). Door deze nu in te korten, krijgen de zijwortels kans zich te ontwikkelen. Afhanklijk van de staat van de zaailing en het weer kan je heel veel, of een klein beetje er vanaf halen.

Potting Ginkgo seedling

In het geval van de zaailing op de foto’s, zou je normaal gesproken de hoofdwortels tot de helft inkorten. Echter, in dit geval besloot ik meer weg te nemen. De zaailing was gezond, het was mooi vochtig weer en twee weken regen stonden op het programma. Dus is de hoofdwortel zeer sterk ingekort. Na het inkorten wordt de pot tot de helft met substraat gevuld. Zet de zaailing hierin, en spreid de wortels netjes uit, zonder dat ze verdraaid oid liggen. Maak de zijwortels zo kort dat ze niet gebogen moeten worden om inde pot te passen. Dan vul je de pot op met substraat en geef je de plant water. Een beetje mest geven kan geen kwaad. Bij een behandeling zoals hier beschreven moet je rekening houden met minder dan een op tien verlies. Ik heb eigenlijk nooit uitval.

Repotted seedlings

One Comment on “Bonsai kweken van zaad: Zomerverpotting van zaailingen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *