Winterstekken

Het is het midden van de winter. Je staat tussen je bomen en besluit wat te snoeien. Terwijl je tak na tak weg snoeit realiseer je je dat de plant mooi compact groeit. De internoden zijn mooi kort. En de soort is nog eens een favoriet ook. Dan is het eigenlijk zonde om de takken weg te gooien, toch?

Winterstekken van japanse esdoorn

Gelukkig kunnen veel bomen gestekt worden in de winter. Deze winterstekken kan je nu mooi nemen. Dus als je je bomen aan het snoeien bent en je graag wat bomen wilt vermeerderen, hier staat hoe je dat kan doen.

Welke soorten ?

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle soorten even geschikt zijn hiervoor. Soorten uit de volgende families zijn over het algemeen geschikt voor het nemen van winterstekken: Forsythia, Cornus, Juniperus, Berberis, Buxus, Ilex, Ligustrum, Taxus, Thuja, Malus, Lonicera.

Helaas was ik met mijn esdoorns bezig toen ik dacht over het nemen van stekken. Deze staan niet bekend om het gemak waarmee ze bij winterstekken wortelen (Om eerlijk te zijn: Ook in de zomer vind ik het niet makkelijk om ze aan het wortelen te krijgen!). Maar ik heb een paar keer gehoord dat het mensen gelukt is. Dus.. ik heb een poging gedaan om stekken te nemen van mijn esdoorns om te zien of dat lukt. Dit is hoe ik het aangepakt heb, wat een algemene manier is voor winterstekken

Bij sommige soorten, zoals olijven, wilgen en granaatappels gaat het stekken zo gemakkelijk dat je daar hele dikke takken kan stekken. Als voorbeeld de stekken van granaatappels:

Granaatappel stekken

Andere soorten wortelen weer erg lastig. Ik ga een poging doen Prunus mume oftewel, japanse abrikoos te stekken. Eigenlijk tegen beter weten in: Ik ben nog niet veel succesverhalen tegen gekomen!

Prunus mume poging tot stekken

Stekmateriaal verzamelen

Hiervoor gebruik ik een scherpe schaar welke ik gedesinfecteerd heb. Ik wil de stekken zo veel mogelijk kans geven om gezond aan te slaan. Ik heb de eindstekken van takken genomen welke afgelopen jaar goed gegroeid zijn, en die nu mooie knoppen laten zien. Ik heb Acer palmatum stekken genomen, en wel de wilde vorm, de deshojo en arakawa. Dit in een periode met lichte nachtvorst, en hoge luchtvochtigheid.

Stekken snijden

De verzamelde takken heb ik meegenomen naar de werkplaats, waar ik ze in stukjes van 5 a 10 cm lang geknipt heb. Hierbij heb ik de onderkant elke keer een paar mm onder knoppen genomen. Dit is een plek waar planten makkelijk wortels aanmaken, mocht het op het snijvlak niet gebeuren. Direct na het op maat knippen steek je de stekken in een bewortelingshormoon en leg je de stek opzij. Ik heb een voor mij nieuw product gebruikt, clonex gel. Dit komt uit de wiet teelt en zou voor winterstekken bijzonder geschikt zijn. Toen alle stekken klaar waren heb ik ze in een bak gestoken met ongebruikt (en dus min of meer steriel) substraat gestoken. Elke stek tot de helft onder de grond.

Winterstekken van japanse esdoorn

Naverzorging van winterstekken

De stekken staan gedurende de winter buiten in de tuin, in de schaduw en uit de wind. Ik wil ze graag nog even goed koud houden. Ze blijven daar staan tot het buiten wat begint op te warmen. Dan verplaatst ik ze naar een warme plek, en bescherm ze tegen uitdrogen door een doorzichtig folie over de pot met stekken te trekken. In de tussentijd kunnen de snijvlakken callus opbouwen, waaruit hopelijk straks wortels gaan groeien.

Stekken vochtig houden in voorjaar

Wanneer hebben stekken wortels?

Takjes hebben geen wortels nodig om de knoppen open te laten gaan. Dus het hebben van bladeren is geen teken van wortels. Het is wel een goed teken, namelijk, dat de stekken nog leven. Echter, bij veel planten zijn het de bladeren, en de hormonen die vrijkomen bij de groei en fotosynthese, die ervoor zorgen dat de uiteindelijke wortelvorming op gang komt. Dus direct na het openen van de knoppen begint een kritieke fase waarin de stekken absoluut met rust gelaten moeten worden, en de stekken een vochtige omgeving nodig hebben.

Op het moment dat de stekken beginnen wortels te maken zijn de wortels zeer zwak en breken bij de minste beweging af. Daarom is het belangrijk de stekken zo min mogelijk te beweging zodra ze gezet zijn. Dit geldt ook voor de truc waarbij mensen aan een stekje trekken om te kijken of deze vast gegroeid zit. Hiermee loop je een serieus risico de jonge wortels af te breken. Zodra je stek duidelijke lengtegroei vertoont kan je ervan uit gaan dat deze is begonnen wortel te schieten. Dit kan bij sommige soorten tot ver in het voorjaar duren. En bij jeneverbes zelfs tot het jaar erop. Ik vind het handig om te wachten tot het najaar met verpoten en dan te zien welke stekken wortels hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *