Bonsai winter bescherming

Om te beginnen, iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Op diverse fora heb ik de afgelopen weken vragen langs zien komen over extreem winterweer en hoe de bonsai te beschermen. Bomen worden in de woonkamer gehaald en dergelijke. Als je dan door gaat vragen waar mensen zijn, en wat de extreme winter omstandigheden zijn die ze verwachten gaat het bijna altijd om lichte vorst. Temperatuur die een paar uur of dagen onder het vriespunt glijdt. Dan hebben we het over -5 Celcius als koudste. Dit is niet koud voor planten en voor de meeste soorten die we op de bank hebben staan geen enkel probleem.

Juniper bevroren 1 dana licht bedraden

Bonsai welke ik bescherm in de winter

De belangrijkste bescherming die ik mijn bomen geef is tegen de regen. Niet omdat ik me zorgen maak over verdrinkende wortels en de daarop volgende rottende wortels. Al mijn bomen staan in een zeer open substraat waarmee je zulke problemen niet krijgt. Nee, mijn zorg ligt meer in het vergaan van doodhout en bast. Ik besteed veel tijd aan het verwijderen van algen en mos van de stammen en oude bast. Door de bomen na het schoonmaken uit de regen (en in het donker) weg te zetten blijft de bast tot in het voorjaar in ieder geval droog en schoon.

Daarnaast heb ik nu mijn olijven en granaatappels uit de regen en kou gehaald. Deze soorten doen het het beste in droge omstandigheden en vinden natte kou heel vervelend. Omdat de winters bij ons altijd nat en koud zijn vind ik beschutting tegen de regen het belangrijkste. Daarnaast zijn een paar graden vorst niet erg, maar doen ze het een stuk beter als ze niet de hele winter door vorstnachten krijgen. Ik heb de beschikking over ruimte in een kasje en zet de bomen daar in de winter af en toe in om niet de hele winter kletsnat te zijn.

Larix bevroren, 2 weken na compleet bedraden

Daarnaast zet ik bomen die ik zwaar bewerkt heb weg uit de tuin. Ik heb al esdoorns verpot, en veel bomen compleet bedraad. Om te voorkomen dat katten, vogels en ikzelf (Bij bv het snoeien van grotere bomen in de tuin) de vers bedrade takken in nieuw geplante wortels verstoor, zet ik de bomen als ik er blij mee ben deels uit de weg.

Op dit moment heb ik mijn Lonicera, Creatagus en Tamarix helemaal ontdaan van algen en most op de stammen en doodhout. De boom mooi in de winterolie en doodhout afgewerkt met yin middel. Nu staan ze uit de regen en zo blijft de stam mooi droog tot het voorjaar.

Onbeschermde bonsai in winter

De rest van mijn bomen (Larch, Juniper, Taxus, Carpinus, Ulmus, Zelkova, Malus, Prunus, Ginkgo, Acer) moeten de winter buiten maar kunnen hebben. Pas als temperaturen beneden de -5c dreigen te vallen ga ik er over na denken ze een andere plek te geven. Zo niet, dan zitten ze gewoon op hun tafels (Uiteraard, tenzij ik die aan het verven ben!). Bij echt koud weer (-10c of kouder, en langere tijd diepgevroren) dan duw ik de bomen bij elkaar in een hoek van de tuin, op de grond. Uit de wind en zon.

Carpinus, compleet bedraad in de herfst. Bevroren

Bonsai zijn geen kwetsbare babies die je moet beschermen. Ze kunnen prima wat kou hebben. Ze zijn gevoeliger dan bomen in de volle grond, maar soorten die hier van nature voorkomen kunnen het normale winterweer gewoon hebben.

Laat een berichtje achter