Waarom is mijn plant geen bonsai?

 Wat is een Mallsai?

Veel mensen die bonsai kweken herkennen dat moment. Je bent helemaal blij met je nieuwe aankoop. Je gaat naar een forum om te laten zien wat je gekocht hebt, en te horen hoe je er nu het beste voor kan zorgen. Immers, bonsai zijn lastig te verzorgen, heb je gehoord. En in plaats van de enthousiaste reacties waarop je had gehoopt, krijg je kortaffe reacties

Dat is geen bonsai

en

Waarom vraag je hier voor verzorgingstips. Ga naar een kamerplanten forum.

Ietwat verbaasd besluit je door te vragen. Immers, op de bon staat Bonsai. In de winkel staat de plant geadverteerd als bonsai. En het was geen goedkope kamerplant. Dat moet dan toch een bonsai zijn, toch?

Fout gedacht!

Misschien de beste manier om te begrijpen waarom men op het forum je nieuwe aankoop niet als bonsai beschouwen, is via het bekijken wat ze daar wel als een bonsai beschouwen, en waarom. In andere woorden: Wat is een bonsai? Ga daar nu even kijken. Lees de pagina, en kom dan hier terug.

Nu dat je een beeld hebt wat normaal gesproken onder een bonsai verstaan wordt, laten we de plant die je gekocht hebt van dichtbij bekijken. Hoe zie die er uit? Waarschijnlijk ziet die er uit als een opgezwollen stam met een bol bladeren er  op. Of je hebt een lange stam met een of enkele S-vormen er in gebogen, met hier en daar een bolletje bladeren er aan.

Laten we de boom samen bekijken:

S-shaped mallsai
Mallsai Ficus ginseng

Bonsai hebben oppervlakte wortels

Bekijk de wortels van de plant. Zie je wortels aan alle kanten van de stam min of meer horizontaal weglopen, die langzaam in de grond verdwijnen? Waarschijnlijk niet. Voor de meeste bonsai dit is een belangrijke eigenschap om te hebben.

Bonsai hebben een tapse stam

Bekijk de stam. Wordt de stam geleidelijk dunner als je van de wortels naar de kroon gaat, en in de kroon kijkt? Of is de boom gelijk in dikte over de hele stam? Idealerwijs, wordt de stam gelijkmatig dunner over de hele lengte.

Bonsai hebben fijn vertwijgde takken

Denk aan een boom in een park. Denk aan de taken daar. Zie hoe ze vertakken. En hoe die zijtakken weer eigen zijtakken hebben. En daar zitten ook weer zijtakken aan. Deze vertwijging willen we ook bij een bonsai zien. Heeft de plant voor je dit ook?

Bonsai zijn uniek

Net zoals bomen in de natuur er allemaal verschillend uitzien, hebben bonsai dat ook. Als je een plant koopt die met tientallen of honderden min of meer exact gelijke exemplaren aangeboden wordt, dan heb je geen bonsai te pakken.

Bonsai zien er uit als miniatuur bomen

Dit is wellicht de belangrijkste test. Als je kritisch naar de plant voor je kijkt. Zou je je de plant dan kunnen voorstellen ergens in het landschap, als volgroeide boom? Hoewel dit een belangrijke test is, is het ook gevaarlijk. Er zijn veel top bonsai, die voor veel mensen nog maar weinig met natuurlijke bomen te maken hebben. Echter, als je in extreme gebieden gaat kijken, komt je bv jeneverbessentegen die geheel verdraaid plat op de grond liggen. Alleen omdat we het ons niet kunnen voorstellen, zijn de meeste bonsai afgeleid van natuurlijke groeivormen.

Is mijn mallsai waardeloos?

Dit is een reactie die je vaak ziet als mensen te horen krijgen dat hun plant geen bonsai is. “Dus mijn plant is waardeloos!?” Mensen willen hun plant dan terug brengen naar de winkel en voelen zich opgelicht. En hoewel ik het er mee eens en dat het label bonsai op zijn minst misleidend is, is het niet echt oplichting. Immers, je kan de plant in de hand nemen en van alle kanten bekijken. Als je blij was met de plant in de winkel, waarom dan niet als je thuis realiseert dat aan bonsai hogere eisen gesteld worden? Uiteindelijk gaat het er om of de plant je bevalt. Het labeltje zou daarbij minder belangrijk moeten zijn, toch?

Kan ik een bonsai uit mijn mallsai kweken?

In sommige In sommige gevallen kan dat zeker!

Nou zou ik bij een typische ficus ginseng het niet willen proberen. Immers, ficussen komen uit de tropen en om enige stamverdikking te krijgen, moet je enorm goede omstandigheden weten te creëren die in ons koude land gewoon niet realistisch zijn.

Echter, de S-vormige mallsai, welke vaak bestaan uit Chinese iepen ed. kunnen in ons klimaat enorm goed groeien. Door deze ver terug te snoeien en dan opnieuw uit te laten schieten kan je hier best fatsoenlijke bonsai uit opkweken. Uiteraard, je bent hier wel een jaar of 10 mee bezig. Dus wellicht is het wel beter om eerst de plant een jaar gewoon in leven te houden. Verdiep je in de verzorging van bonsai en de manier waarop je ze kan kweken. En dan kan je altijd nog besluiten. En misschien.. Kies je er dan wel voor om een bonsai te kweken uit een tuincentrum plant?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *