Zoals je wellicht gemerkt hebt in mijn eerdere berichten: Ik vind lariks een leuk boomtype voor bonsai. Ik vind het prettig om midden in de winter aan lariksen te werken en het is een van de types welke ik telkens weer koop, vormgeef en dan uiteindelijk weer doorverkoop. Regelmatig zie ik lariksen welke weliswaar prima zijn, maar welke met een paar draadjes en wat snoeien vaak stukken beter kunnen worden. Een goede reden om eens uit te wijden over hoe ik lariksen bewerk.
Over lariks voor bonsai
Om te beginnen: Japanse en Europese lariksen zetten eigenlijk geen nieuwe knoppen op oude takken. De levende knoppen die er zijn, daar moet je het mee doen. Dus bij het bewerken van lariks is het belangrijk in de gaten te houden dat je geen knoppen afstoot. Bij het snoeien van Lariksen moet je altijd voorkomen dat je de laatste levende knoppen van de boom snoeit. Knoppen van lariksen zijn ietwat speciaal. In het voorjaar maken ze eerst een rozetje van naalden. Oudere knoppen stoppen dan meestal met groeien. Alleen vitale knoppen groeien vervolgens uit tot een (zij)tak. Om oudere knoppen te stimuleren wel lengtegroei te vertonen is een krachtige snoei nodig. Dit is een manier om de boomkroon te verjongen.
Bekijk deze tak. Deze is 2 jaar geleden voor het laatst bedraad. Er zit alleen nog een ondersteunende draad om de hoofdtak om de vorm in stand te houden. De vorm is een paar jaar geleden al gezet, maar afgelopen winter toen ik die bedrading weghaalde bleek de vorm nog niet stabiel vastgegroeid te zijn, dus heb ik een lichte aluminiumdraad aangebracht. Alle dunne bruine takken zijn in 2021 gegroeid. De ietwat grijze takken zijn ouder. Door alle takken van dit jaar terug te snoeien binnen het profiel van de tak, en ongeveer 2 knoppen per takje te laten zitten krijg je al een heel acceptabele vorm.
Een zij-aanzicht
Kijken we echter vanaf de optimale voorkant naar de boom, dan zien we dat een takje naar binnen lijkt te groeien (Takje A in de foto). Door deze te verwijderen en takje “B” wat meer naar ons toe & naar beneden te bedraden ontstaat een prettige verlenging van de lijn ingezet door de hoofdtak. Tak “B” heeft een Klein zijtakje (B1) welke in 2021 gegroeid is. Deze is nu niet nodig, maar hou ik om in de toekomst eventueel naar terug te snoeien. Voorlopig vult deze het profiel.
Gedetailleerd snoeien van Lariks bonsai
Verder kijkende zoek ik naar plekken waar een tak zich in meer dan 2 takken splitst. Deze reduceer ik tot 2 takken. Hierbij richt ik me op tapsheid (Waar mogelijk de dikkere tak weghalen) en op het behouden van takken met korte afstanden tussen knoppen (korte internoden behouden). Naarmate de boom zich verder ontwikkelt zal ik terug moeten gaan snoeien op zijtakken, maar dat speelt pas als de boom te groot begint te worden en weer terug moet naar het voorziene profiel. Tenslotte haal ik stompjes weg welke overgebleven zijn van vorige snoeirondes (Zoals in de zomer).
Bedraden van Lariks bonsai
Larix bonsai tak bedraad Larix bonsai tak bedraad
Nu de tak grotendeels gesnoeid is, is het tijd om te bedraden. (Let op: In veel gevallen zal bedraden en snoeien van een tak door elkaar heen gebeuren, waarbij zijtakjes bedraad en geplaatst worden en dan gesnoeid of omgekeerd). Bij bomen in opbouw worden alle jonge takken elk jaar tot elke twee jaar bedraad. Dit is nodig omdat takken van zichzelf uit recht groeien en in elke richting waar er licht is. Na het betraden van de takjes probeer ik ze allemaal zo te plaatsen dat ze uitgewaaierd allemaal hun eigen plek in het licht hebben. Hierbij minimaliseer ik de overlap tussen takjes om op deze manier zo min mogelijk schaduw te veroorzaken voor de takjes direct er onder. Tegelijkertijd probeer ik de takjes op verschillende hoogte te plaatsen. Elk zijtakje buig ik eerst iets omhoog, en daarna parallel aan de hoofdtak. Op deze manier krijg je mooie “opgetoefde” polsters, gezien van de optimale voorkant.
Dit artikel is onderdeel van een reeks met handleidingen voor het kweken van bonsai.