Zaden voor bonsai verzamelen

zaaien Als je nu in het bos gaat wandelen kan je overal start materiaal vinden voor bonsai. En dan heb ik het niet over bomen om uit te graven. In het bos liggen nu overal boomzaden. De eikels die je ziet liggen beginnen al te kiemen. Als je ze nu plant, dan heb je in het voorjaar allemaal jonge planten. En natuurlijk weet iedereen: Bonsai ontstaan door de manier van opkweken, en niet door het type zaad. Je kan dus gewoon zaden van elke boom gebruiken als basis.

Verzamelen

Afgelopen week ben ik even gestopt bij een laantje met eiken en beuken. De grond lag vol met eikels en beukenootjes. Om te zien of die kunnen kiemen moet je trachten de beukenootjes plat te drukken. Als je ze kan platdrukken, moet je ze weg gooien. Bij eikels die je raapt moet je controleren of er geen gaatjes in zitten. De gezonde eikels die je nu raapt hebben bijna allemaal een klein wortelpuntje. Je kan de zaden gewoon in een potje met subtraat leggen, en bedekken met een tweetal cm substraat. Zet het potje buiten, beschut en uit de zon. Zorg ervoor dat het niet uitdroogt en dat er geen muizen bij komen. Dan heb je in het voorjaar allemaal jonge planten.

Waarschuwing

Het kweken van bonsai uit zaad duurt vele jaren. Zorg ervoor dat je gedurende die tijd ook met grotere bomen aan de gang gaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *