Winterolie behandeling van bonsai

Het voorjaar is nog even van ons verwijderd maar binnenkort is het toch echt zo ver. Dan kruipen allerlei diertjes uit eieren om te gaan drinken van het sap van onze bonsai. Je kan een deel van de schade tegen houden door de bonsai minder aantrekkelijk te maken voor insecten en mijten. Maar.. Voorkomen is beter dan genezen.

Om in het voorjaar minder last te hebben van bijtende en zuigende insecten kan het nuttig zijn om je bonsai in de winter te bespuiten met winterolie. Winterolie, of winterzeep is zoals de naam al zegt, een product op paraffineolie basis welke men verdund spuit op slapende bomen.

Fijn vernevelen

De olie vormt een dun laagje op de plant en verstikt eieren die op de boom aanwezig zijn. Daarnaast doodt het ook insecten die op de plant overwinteren, zoals schildluizen. Het voorkomt zo het uitkomen van de eieren van bladluizen, spint en andere dieren waarmee de eerste plaag van het voorjaar nadrukkelijk verminderd wordt. Let op: Het bestrijdt ook nuttige insecten dus gebruik het product bewust. Bij mij komt het in principe alleen op de bonsai, omdat ik in de rest van de tuin de natuurlijke balans wil handhaven. Aangezien deze producten kunnen leiden tot blad verbranding wordt het in het midden van de winter gebruikt, als de bomen zonder blad zijn.

Schildluizen
Schildluizen

Ik spuit het op dagen dat het mooi zonnig winterweer is, bij voorkeur zonder dat het vriest. Bij regenachtig weer is het risico dat het product te snel weg spoelt. Maak het product aan zoals op de verpakking vermeld. Waarschijnlijk is een verdunning nodig waarbij in plantenspuit van anderhalve liter rond de 15 ml olie gaat. Dan spuit je de hele boom, van boven tot onder, kleddernat en laat je de boom opdrogen. Klaar.  

Er zijn diverse producten in de handel. Kijk even bij de plantbeschermingsproducten bij bv Welkoop, in het tuincentrum of online.

Laat een berichtje achter