Wat zijn Bonsai

Om bonsai te kunnen kweken, moet je een gevoel hebben bij wat bonsai zijn. Het is een belangrijke vraag voor iedereen die aan deze hobbie wil beginnen. Immers, pas als je weet wat je nastreeft, kan je aan het doel gaan werken.

Het woord Bonsai komen uit het Japans en kan losjes vertaald worden als Boom in schaal. Dus, in het kort, bonsai zijn bomen in schalen. Echter, niet elke boom in een schaal is een bonsai. Dus ergens in de vertaling gaat het gevoel van bonsai verloren. Als technisch gezien elke bonsai een boom in een pot is (er zijn ook bonsai die niet in een pot staan overigens!) en niet elke boom in een pot een bonsai is, hoe zijn bonsai speciaal?

De volgende pagina geeft een mooie samenvatting om tot het gevoel van bonsai te komen: https://bonsaitechniek.nl/wat-is-een-bonsai/

De samenvattende conclusie voor een definitie van bonsai: Een bonsai is een kleine BOOM in een schaal welke op een oude grote boom lijkt. Laten we enkele details aanhalen:

Uitstraling

Het belangrijkste bij een bonsai is wel de indruk die de plant achter laat. De plant in pot geeft de indruk een miniatuurweergave van een groot, oud exemplaar in het wild te zijn. Dit wordt bereikt door een combinatie van oude schors, buigingen in de stam, deels vrijliggende wortelvoet en de vorm van een boomkroon.

Balans

Een bonsai als geheel is in balans: De dikte van de stam geeft het gevoel van stabiliteit, de boom als geheel ‘dreigt niet om te vallen’, en de wortels zijn zwaar genoeg, en regelmatig verdeeld om het idee te geven dat het om een wortelvoet van een grote boom gaat. De grootte van de kroon is in verhouding tot de stam, en de pot is passend bij de grootte van de plant die er in groeit.

Tapsheid

Bij goede bonsai is de wortelvoet het dikste deel van de stam. Zonder bijzondere verdikkingen wordt de stam steeds dunner, om uiteindelijk vloeiend in de takken over te gaan. De takken zijn ook op deze manier opgebouwd: De aanzet aan de stam is het dikste, en de takken gaan geleidelijk over in steeds dunnere takjes. Van beneden naar boven zijn de takken steeds dunner.

Lariks in het voorjaar
Lariks in het voorjaar

Laat een berichtje achter