Wat zijn Bonsai

Veldiep van Harry
Veldiep van Harrington

Wat zijn bonsai, een belangrijke vraag voor iedereen die in de hobby wil beginnen. Immers, pas als je weet wat je nastreeft, weet je ook waar je mee bezig bent. Het woord Bonsai stamt uit het Japans betekent zoveel als Boom in Schaal. Dus, heel in het kort zijn bonsai bomen in potten. Echter, niet elke boom in een pot kan gezien worden als bonsai. Om te voldoen aan bonsai zijn er een aantal punten welke meegenomen moeten worden.

Uitstraling
Het belangrijkste bij een bonsai is wel de indruk die de plant achter laat. De plant in pot geeft de indruk een miniatuurweergave van een groot, oud exemplaar in het wild te zijn. Dit wordt bereikt door een combinatie van oude schors, buigingen in de stam, deels vrijliggende wortelvoet en de vorm van een boomkroon.

Balans
Een bonsai als geheel is in balans: De dikte van de stam geeft het gevoel van stabiliteit, de boom als geheel ‘dreigt niet om te vallen’, en de wortels zijn zwaar genoeg, en regelmatig verdeeld om het idee te geven dat het om een wortelvoet van een grote boom gaat. De grootte van de kroon is in verhouding tot de stam, en de pot is passend bij de grootte van de plant die er in groeit.

Tapsheid
Bij goede bonsai is de wortelvoet het dikste deel van de stam. Zonder bijzondere verdikkingen wordt de stam steeds dunner, om uiteindelijk vloeiend in de takken over te gaan. De takken zijn ook op deze manier opgebouwd: De aanzet aan de stam is het dikste, en de takken gaan geleidelijk over in steeds dunnere takjes. Van beneden naar boven zijn de takken steeds dunner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *