Zelkova bonsai bos ontwikkeling

Het is nu ongeveer 10 maanden geleden sinds ik de laatste update van dit bonsai zelkova bos gepost heb. Dit bos is een renovatie project van een Zelkova serrata ‘urban rubi’ bos welke ik in december 2020 overgenomen heb, dus nu een jaar geleden.

Toen ik het bos ophaalde was het in slechte staat:

Groot zelkova bonsai bos
Groot zelkova bonsai bos

Nadat ik er in de winter aan gewerkt had, had ik het bos terzijde gezet in afwachting van het voorjaar. Echter, ik bleef maar naar het bos kijken en bleef het gevoel houden dat de rechterkant veel te kaal was. Dus ben ik door de bomen gegaan welke ik nog over had van het bos, en heb er nog 2 bomen bij genomen. Daardoor lijkt het bos nu gebalanceerder. Na het werk heb ik het bos weer op de tafel gezet, in afwachting van het voorjaar.

zelkova bonsai bos - na samenstellen
zelkova bonsai bos – na samenstellen

Toen het voorjaar eindelijk aankwam, was ik blij te zien dat er nog ruim voldoende levenskracht in de bomen bleek te steken. Overal begonnen de knoppen te zwellen en ook de eerste bladeren lieten niet lang op zich wachten. Echter, de tweede boom van rechts (Een van de extra ingezette bomen!) liep niet uit. Omdat de bast mooi glanzend was, had ik nog geen echte zorgen: De plant was duidelijk nog in leven.

Zelkova bonsai bos - eerste uitloop
Zelkova bonsai bos – eerste uitloop

Toen we echter van het vroege voorjaar naar het late voorjaar bewogen en er nog steeds geen blad aan de boom zat begon ik me af te vragen wat te doen. Ik herinnerde me een truc welke Yamadori verzamelaars gebruiken, en trok een doorzichtige plastic zak over de boom heen. Bij het watergeven van het bos, spoot ik met een tuinslang onder de zak door zodat de boom goed nat werd. In volle zon zorgt dit voor een warme en vochtige omgeving. Na een week of zes van deze speciale behandeling begon ook de laatste boom uit te lopen. Dit was rond het tijdstip dat bij de andere bomen de bedrading verwijderd moet worden. In augustus is het hele bos, behalve de zwakkere boom, gesnoeid.

Met de overgang van zomer naar herfst en winter begon het blad te vallen. Als je goed kijkt, kan je zien dat ik begonnen ben om enkele dikke knobbels aan de stammen te verwijderen. Ik wil kijken of ik dit bos op orde kan brengen zonder grote snoeiacties. Maar eens kijken hoe dat verder gaat komend jaar. De groei dit jaar was niet explosief. Om eerlijk te zijn had ik daar ook niet op gerekend. Ik ben ervan overtuigd dat de boom de pot inmiddels vol heeft met wortels, zodat volgend jaar een grote groeischeut zal komen. Nu is het wachten op het voorjaar. En voor dat begint zal ik waarschijnlijk snoeien en bedraden.