Gulden snede in bonsai

Wat is de gulden snede?

De gulden snede (Of gulden ratio) is een ratio welke veel gevonden wordt in kunst, architectuur en ook in de natuur. De ratio is gebaseerd op de Fibonacci reeks. Een serie nummers waarbij elk nummer de som is van de twee voorgaande nummers: 0 – 1 – 1 – 2 – 3 – 5 – 8 – 13 – 21 – etc. Naarmate de nummer groter worden komt de verhouding tussen twee opeenvolgende nummers steeds dichter bij de gulden snede/gulden ratio (Phi=1.618..). Door het kleinste nummer te delen door het grootste opeenvolgende nummer, krijg je het omgekeerde van Phi, 0,618. Als je met ratio’s werkt, kan je dus zowel 1.618.. of het omgekeerde, 0.618 gebruiken.

Waarom is deze verhouding belangrijk

Bonsai is een kunstvorm. Het is gebleken dat objecten en verhoudingen die opgezet zijn volgens de gulden snede een prettige verhouding hebben en door veel mensen als ‘natuurlijk’ gezien worden. Je komt deze ratio tegen bij Pyramides (De hoogte versus breedte van Pyramides voldoen aan de verhouding). Maar ook bij fotografie. Hier wordt vaak gebruik gemaakt van de “regel der derden”: Het onderwerp wat gefotografeerd wordt, wordt op ongeveer 1/3 van de rand geplaatst. En ja.. 1 : 1.618 is ongeveer een 1 : 2/3 verdeling.

Hoe kan ik het gebruiken?

Gulden Snede
Gulden Snede

Je kan het op diverse manieren gebruiken. Een van de meest gebruikte universele verhoudingen in bonsai is de positie van de eerste tak. Hierbij wordt meestal een derde van de boomhoogte aangehouden. Dit is .. De gulden ratio. Maar ook de positie van een boom in een schaal (“Net buiten het centrum”: Gebruik 62% van de potbreedte). Maar ook.. De breedte van de pot: 0.618 * de hoogte van de boom.

Geef me een voorbeeld

Bekijk het plaatje hier. Dit is een illustratie uit het boek van John Naka’s: Bonsai Techniques 1. Hier geeft hij een mooie illustratie tussen de plek van de eerste tak, en de hoogte van de rest van de boom. Zie hierboven in de Fibonacci  serie dat 8 en 13 opeenvolgende nummers zijn.

Laat een berichtje achter