Voorbereiden van bonsai op de winter

Over het verwijderen van bladeren

De temperatuur daalt. De dagen worden korter en veel bomen verliezen hun blad. Daarom is het tijd dat we naar onze bomen kijken en ons afvragen: Wat doen we ermee in de winter? Buiten het beschermen tegen koude wind, tegen directe zon inval en in het algemeen de redenen waarom bonsai in winter kunnen dood gaan, zijn er mensen die in de herfst de bladeren van bonsai halen.

Waarom bladeren van je bonsai verwijderen in de herfst?

Fagus branch structure
Beuk in herfstmodus

In de natuur vallen bladeren vanzelf van de bomen, op het moment dat de bomen ‘vinden’ dat het daar de tijd voor is. Dus waarom zou je de bladeren van je bomen willen halen voor de boom aangeeft dat het tijd is om het blad te laten vallen? Als je je er wat in verdiept, blijkt er een aantal redenen te zijn om dit te doen. Maar dat je wel in de gaten moet houden dat er een effeect op je bomen is. Je kan de redenen in 4 categorien samenvatten. Estetisch, Onderhoud, Fysiologisch en Winter gezondheid van je bonsai.

Bonsai blad verwijderen in de herfst: Estetisch

Vanzelfsprekend voor sommigen, maar een openbaring voor anderen. Goede bladverliezende bonsai zijn het mooiste zonder bladeren. Zo kan je de takstructuur goed zien. Dus om daar langer van te kunnen genieten: Blad verwijderen van je bonsai.

Bonsai blad verwijderen in de herfst: Onderhoud

Carpinus in fall
Carpinus in herfst

Gerelateerd aan de estetische redenen: In het najaar heb je de mogelijkheid om je bomen te snoeien en te bedraden, zonder al te veel problemen. Als je in het najaar niet meteen diepe vorst krijgt (Een keer nachtvorst is geen probleem) dan herstellen je bomen vlot van werkzaamheden. De boom is bezig om zich klaar te maken voor de winter. Dus overal worden kruklaagjes aangelegd, wonden gesloten etc.

Dus de herfst is een goed moment om aan bladverliezende bomen te werken. Je moet niet te lang wachten. Zodra je boom in echte winterrust is, gebeurt er in veel soorten heel weinig. Dus als je dan gaat snoeien en bedraden duurt het lang voor beschadigingen worden gerepareerd, en neemt het risico van afsterven van takken toe (Ik heb gemerkt dat haagbeuk en eik bv zeer gevoelig zijn en makkelijk takken laten vallen als ze in rust bedraad worden). Dus kan je er voor kiezen om bladeren van de bonsai te plukken, zodra deze duidelijk verkleurt. Dan heeft de boom nog een paar weken voor die in echte winterrust is.

Bonsai blad verwijderen in de herfst: Fysiologie

Bladeren bevatten veel voedingsstoffen. Deze worden uit de bladeren verplaatst naar takken, stam, wortels en knoppen. Hierdoor zijn ze beschikbaar voor gebruik in het volgende groeiseizoen. Al dit verplaatsen gebeurt door sap. Deze sapstromen en het aanleggen van de reserves hangen samen met diktegroei van takken. In verder gevorderde, verfijnde bonsai kan het zijn dat dit onwenselijk is. Dit kan ook een reden zijn om blad te verwijderen, van zeer verfijnde bonsai.

Bonsai blad verwijderen in de herfst: Gezondheid

Om bonsai zo gezond mogelijk door te winter te krijgen is het belangrijk om rommel rondom de bomen te verwijderen. Tussen bladeren en takjes overwinteren ook insecten en vinden muizen ed. schuilplekken. Het blad houdt vocht vast waardoor schimmels zich kunnen ontwikkelen. En bomen die in rust zijn, kunnen zich maar moeilijk verdedigen tegen dergelijke indringers. Daarom helpt het de bonsai om deze rommeltjes weg te halen. Je kan het blad van de bomen plukken, wat al iets eerder helpt om de boom te laten drogen. Maar je kan natuurlijk ook de bladeren die gevallen zijn opruimen.

Overwegingen rondom het verwijderen van bladeren van je bonsai

Fagus branch structure
Met blad is het lastig de takken te zien

Als de bladeren van kleur beginnen te veranderen heeft de boom het proces ingesteld waarbij voedingsstoffen gemobiliseerd worden en uit de bladeren naar de plant worden verplaatst. Door nu de bladeren te plukken, pluk je eigenlijk ook allerlei potentiele reserves van de plant af. Als je dan bedenkt dat sommige elementen wel 50% uit de bladeren opgenomen worden, kan je besluiten dat dit een substantieel effect is. Daarom is het belangrijk om ook in de herfst goed te blijven bemesten; Zolang de plant actief is, kan het meststoffen opnemen.

Sommige bomen, zoals bij voorbeeld de beuk, laa het blad pas in het voorjaar, bij het ontluiken van de nieuwe groei, het oude blad vallen. Hier is een goede reden voor. Het blad aan de takken reduceert de wind door de boomkroon. Hierdoor worden knoppen aan minder schadelijke winterwind blootgesteld. Door het blad te verwijderen reduceer je deze natuurlijke vorstbescherming. Op zich geen probleem, want je zet je bonsai toch niet in de volle winterwind. Maar wel iets om in gedachten te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *