Een bonsai kweekveld bezoeken

Bonsai kwekerij kweekveld
Bonsai kwekerij kweekveld

Begin November. De bladeren verkleuren van groen naar geel en rood. Tijd voor het lang verwachte club uitje. We gaan gezamenlijk naar een bonsai kweekveld in de buurt om mooie stammen te vinden! Op een uurtje rijden bij mij vandaan heeft een boomkweker als hobby bonsai. En daarom heeft hij bij zijn kwekerij ook een verld met pre-bonsai. Elk jaar proberen we met de vereniging minimaal een keer een bezoek te brengen aan dit veld. Het beste moment hiervoor is in het najaar, rondom het vallen van de bladeren, danwel in het voorjaar, als de knoppen op springen staan.

Deze bezoeken zijn elk jaar weer een leuk hoogtepunt. Het is sowieso leuk om met een groep bonsai fans op pad te zijn. En omdat het buiten in de vrije lucht is, kan je dit ook tijdens coronatijden doen. Met een beetje geluk vind je een bijzondere boom om toe te voegen aan de verzameling. Bij een dergelijk kweekveld worden de bomen gekweekt met bonsai als einddoel. Dus de wortels worden elke paar jaar afgestoken. Twee keer per jaar worden alle bomen -met heggenschaar- teruggesnoeid. Als je dit voor een decennium doet, heb je een mooie verzameling pre-bonsai, welke deze naam waardig zijn.

Bonsai kwekerij opgepotte bomen
Bonsai kwekerij opgepotte bomen

Elk voorjaar worden de rijen met bomen uitgedund. De eigenaar haalt individuele bomen er tussenuit en plant deze -met potgrond, in potten. Klaar voor de verkoop. Echter, de velden zijn ook open om in te zoeken naar een boom. Geselecteerde bomen worden dan voor je uitgegraven. Een stuk jute om de kluit en klaar om mee te nemen naar huis. Ongeveer op handen en knieën gaan we tussen de rijen bomen door. “Heb je de witte dennen gezien?”,  “Nee, maar heb jij de kweeperen gezien?”.

Pre-bonsai beuk
Pre-bonsai beuk

Dit jaar kwam ik thuis met een kweepeer en een dikke (kurk?) iep. Het was weer een mooi bezoek. Tot volgend jaar!