Hoe bescherm je bonsai in de winter tegen schade door zon en wind?

Iedereen die bonsai houdt kent de zorgen aan het einde van de winter. Een boom is langzaam met reageren op de verhoging van de temperaturen. Knoppen worden niet dikker. Er komen geen groene lijntjes in de knoppen. Is de bonsai in de winter gestorven? Dit is een artikeltje uit een serie over de risico’s van winterschade bij bonsai en hoe deze te vermijden. In dit bericht: Het effect van zon en wind en hoe de ergste problemen te voorkomen.

Waarom beschadigen bonsai in de winter door zon en wind?

Bij het invallen van de winter is het een mooie tijd om alle bomen van hun plek te halen.

Om te begrijpen wat er gebeurd als een bevroren boom in de winter in de zon en wind staat, wil ik je uitnodigen tot een gedachten experiment. Ik denk dat iedereen die dit leest wel eens en drankje met ijsklontjes gedronken heeft door een rietje. En de meesten van ons hebben op een bepaald moment wel met de ijsklontjes gespeeld door te zuigen aan het rietje, en daarmee het ijsklontje uit het drankje te halen. Laten we dit vergelijken met een boom in de winter. De boom wordt warm in de winter, en de zon of de wind zorgt ervoor dat water verdampt uit de takken. De boom heeft immers vloeibaar water in de takken, dankzij de hoge concentratie suikers. De boom probeert nu uit alle macht water uit de grond te halen. Maar die is bevroren. Dus kunnen de wortels daar geen water vandaan halen: Langzaam maar zeker droogt de boom steeds verder uit, en de takken beginnen af te sterven.

Hoe kan je zon en windschade aan bonsai in de winter voorkomen?

Om schade aan bonsai in de winter door wind en zon te voorkomen is het belangrijk ervoor te zorgen dat je bomen niet in de zon en wind komen te staan als de kluit compleet bevroren is. Hierbij is er een klein verschil tussen bladverliezende en bladhoudende soorten; Bladhoudende sooten zijn vaak beter in staat om water vast te houden. Maar ook hier geldt: Als de vorst aanhoudt, zet de planten elke paar dagen in een garage waar het dooit, en giet de planten. Dit is wat ik doe: Mijn planten gaan bij aanhoudende strenge vorst naar een hoek van de tuin waar de zon niet komt, en waar oosten en westen wind niet inkomt (Dus: In de hoek van een schutting in tuinhuisje). Zo krijgen ze wel invloed van de natuurlijke temperatuur variatie en regen, maar worden ze niet door zon en wind uitgedroogd.

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *