Waarom gaan Bonsai dood in de winter?

Het voorjaar is een mooie tijd voor bonsai-isten.

Acer palmatum ‘seigen’

Het voorjaar is wellicht een van de meest stressvolle momenten van het jaar voor mensen met bonsai. De bomen moeten worden verpot. Bomen moeten bedraad worden mocht dit in de winter nog niet gedaan zijn en de tafels moeten schoongemaakt en wellicht geverfd worden voordat de bomen erop kunnen. Als je een irrigatie system hebt, moet deze schoongemaakt en gecontroleerd worden. Het is ook een mooie tijd. De bomen die de afgelopen 6 maanden stil hebben gestaan beginnen weer te groeien. Bomen, die na decennia enthousiast beheer bijna als vrienden beschouwd kunnen worden, ontwaken uit de winterrust. Tenminste, dat is de bedoeling. In sommige gevallen blijft de verwachte zwelling van de knoppen uit. Er ontstaan geen groene lijntjes die er op wijzen dat de boom wakker wordt. Er wordt niet verpot. En na enkele maanden wachten is het oordeel duidelijk: De boom is klaar voor de composthoop. De bonsai heeft de winter niet overleefd. Het gebeurt de meest ervaren bonsai-isten wellicht minder vaak dan beginners, maar het overkomt iedereen af en toe. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk bomen probleemloos door de winter komen, hier een paar punten die sterfte van bonsai in de winter veroorzaken.

Oorzaken van bonsai sterfte in de winter

Uiteraard kunnen vele zaken ervoor zorgend at bonsai sterven gedurende de winter. Dis kunnen knaagdieren zijn die de bomen aanvreten, bomen die omgewaaid zijn en uitdrogen, en dergelijke. Echter, er zijn enkele items die zo universeel zijn, dat wat extra omschrijvingen de moeite waard zijn:

 • Temperatuur
  Winter ulmus

  Alle bomen hebben hun eigen niveau van vorstbestendigheid. Tropische soorten kunnen doodgaan aan een enkele nachtvorst, en lopen in ieder geval serieuze schade op. Andere soorten zoals bij voorbeeld eiken, kunnen moeiteloos de -20 Celsius weerstaan. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat de temperatuur range die een boom in de natuur kan hebben meestal breder is dan de temperatuur range voor bonsai. Bomen in de vrije natuur staan met hun wortels in de grond. Dit isoleert, en zorgt ervoor dat de wortels bijna nooit echt zware vorst krijgen. Dus hoewel de natuurlijke range een indicatie is, is dit vooral voor bovengrondse delen, en minder voor de wortels. Voor de meeste planten geldt dat de wortels beschermd moeten worden tegen langdurige temperaturen onder de -5 a -10C. (Lees verder)

 • Zon en wind: Vriesdrogen
  Bomen in de zon

  Hoewel dit niet een van de belangrijkste doodsoorzaken is aan bonsai in de winter, is het wel een van de belangrijkste schade veroorzakers. Zeker bij verder ontwikkelde bonsai met fijn vertakte kroon is het risico op schade door uitdrogen in de winter groot. Door de inwerking van zon en wind op de bonsai bij permanente vorst kan je de fijne takken kwijtraken, omdat de wortels compleet bevroren zijn en verdampt water uit de takken niet aangevuld kan worden. (Lees verder)

 • (Regen) water
  Olijf met veel dode wortels

  In de winter gebruiken bomen maar heel weinig water. Ook bij loofhoudende bomen geldt dat de fotosynthese laag staat, en vaak er weinig water verdampt. Helaas is het in de herfst en winter vaak erg nat. Langdurige verzadigde wortelkluiten leiden tot zuurstofgebrek bij de wortels, wat ertoe kan leiden dat de wortels afsterven. De afstervende wortels bieden een broedplek voor allerlei schimmels en rotting bacteriƫn. Omdat er in de winter weinig activiteit in de wortels plaats vindt, kan dit snel verergeren. Daarnaast zijn natte omstandigheden ideaal voor de schimmel phytophtera, welke bepaalde boomsoorten, in het bijzonder Acer, kan infecteren, ook als de wortels gezond zijn. Deze schimmel leidt tot verstopping van de sapbanen in de boom, en complete bomen kunnen ten onder gaan door deze schimmel. (Lees verder)

 • Insecten
  Schildluizen
  Schildluizen

  Bonsai potten zijn niet uitgesloten van allerlei leven. In de pot leeft een grote verscheidenheid aan insecten en andere arthropoden. Normaal is dit geen enkel probleem. Echter, er zijn larven die schade kunnen toebrengen aan je de wortels van je bonsai. Vooral de larven van lapsnuitkever kunnen vervelend zijn. Een tiental van deze larven kunnen over een winter alle wortels van je bonsai wegvreten, wat resulteert in een boom die in het voorjaar maar niet wil ontwaken.
  Daarnaast zijn er kleine insecten zoals schildluizen die graag de winter overbruggen door sap te zuigen uit je bonsai. Als je deze niet op tijd bemerkt, kan je aan het einde van de winter een boom hebben waar complete takken zijn afgestorven. Schildluizen in de winter ben ik eigenlijk alleen tegengekomen bij groenblijvende soorten, en dan speciaal jeneverbessen en taxus. (Lees verder op 17 november)

 • Verminderde winterhardheid
  Kijk uit met bmen in de kas

  Met het vorderen van de winter beginnen planten langzaam te ontwaken uit de winterrust. Korte periodes van warmte kunnen planten ertoe aanzetten om zich klaar te gaan maken voor het voorjaar. De sapdruk verhoogt zich en knoppen beginnen te zwellen. Als dit proces in gang gezet wordt, kan het pauzeren, maar niet meer omdraaien. Dus als een late vorst komt, kan dit tot grote problemen leiden. Enkele paar jaar worden bonsai fans verrast door een late vorst. Een harde voorjaarsvorst kan bonsai, welke al decennia in de tuin staan, ombrengen. En dit bij temperaturen die dezelfde plant een maand of 2 daarvoor moeiteloos doorstaan had. (Lees verder)

Dit waren een paar algemeen voorkomende problemen voor de bomen in de winter. Binnenkort komen uitgebreidere artikelen online, waarin ingegaan wordt op de vraag: Hoe voorkom je winterschade in Bonsai!?

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *