Snoeien van een voorjaarsbloeier: Sering

In mijn verzameling heb ik een klein bladerige variant van de sering Bonsai (Syringa microphylla). Ik heb de boom jaren geleden op een afvalhoop bij de lokale afvalverwerker gevonden. Toen was het niet meer dan een stomp met een paar wortels. Drie jaar geleden had ik eindelijk genoeg loof op de boom om hem te laten bloeien.

Sering stam voor bonsai
Sering stam voor bonsai

Kijken we naar het nu, en dan zien we een bonsai met een behoorlijk ontwikkelde boomkroon. Bij een sering groeien de bloemen in clusters. Als je die gewoon laat groeien worden dat enorme trossen met bloemen waar de boom in verdwijnt. Daarom doe ik een paar dingen: In de herfst bedraad ik de boom helemaal waarbij ik takken zonder bloemknoppen terug neem, en bloemknoppen in beeld zet met draad. In het voorjaar wacht ik tot de bloemknoppen zich duidelijk aan het ontwikkelen zijn, en dan reduceer ik de trosjes. Ook snoei ik al het loof terug om op die manier de zichtbaarheid van de kleinere trosjes met bloemen te verbeteren.

Hierdoor bereik ik een paar dingen. Door de extra hoeveelheid licht in de kroon krijg je meer knopzetting binnenin de boomkroon. Het terugsnoeien van het loof heeft eenzelfde werking. Door het aantal bloemen te reduceren, verbruikt de boom minder energie aan het bloeien en zal de boom uitbundiger groeien.

Sering bonsai in volle bloei
Sering bonsai in volle bloei

Ik heb een videotje gemaakt van de boom en het snoeien:

One Comment on “Snoeien van een voorjaarsbloeier: Sering”

Laat een berichtje achter