Waarom verkleuren bonsai bladeren in de herfst?

We weten het allemaal. In de herfst verkleuren de bomen van groen via schakeringen van geel, organje en rood naar uiteindelijk bruin om af te vallen. Maar waarom? Maken bomen in de herfst bergen kleurstoffen aan om ons een festival van kleuren aan te bieden? Of is er een andere reden voor de verkleuringen?

Bomen hebben het hele jaar door kleuren.

Fagus branch structure
Fagus in herfst mode

Laten we om te beginnen een ding duidelijk maken. Bomen hebben het hele jaar door rode en gele kleurstoffen. Dus de reden dat je in de herfst al die kleuren hebt, ligt niet er primair aan dat de bomen dan kleurstoffen maken. Het is juist de reductie van andere pigmenten die dit veroorzaken. Want hoewel allerlei kleurstoffen al aanwezig zijn, zie je ze niet. Chlorophyll in de bladeren absorbeert al het rode en blauwe licht en reflecteert juist groen. Doordat het in zo’n overvloed aanwezig is in het blad, komt er geen rood licht meer op de andere kleustoffen, wat daarom ook niet gereflecteerd kan worden. Hierdoor zijn de bladeren groen.

Dus, waarom worden bonsai in de herst rood?

In de herfst neemt de boom actie om niet alle kostbare voedingsstoffen te verliezen. Bladverliezende bomen zijn niet in staat om hun bladeren tegen de vorst te beschermen. Daarom hebben ze een andere strategie. Ze gooien hun blad af. Maar voor ze dat doen, halen ze eerst zo veel mogelijk voedingsstoffen er uit. Als onderdeel van dit proces wordt ook de verbinding tussen het blad en de stengel afgedicht, waardoor steeds minder door de verbinding heeft komt. Hierdoor hopen zich suikers, geproduceerd door Chlorophyll in het blad, zich op. Dit is een signaal voor het bladom op te houden met het verder aanmaken van chlorophyll. Hierdoor neemt de concentratie hiervan langzaam af in het blad. Daardoor worden ook de andere pigmenten zichtbaar. Daarnaast werken ander factoren zoals het weer mee, welke de aanmaak van meer rode en oranje pigmenten kunnen stimuleren. Hierdoor varieert van jaar tot jaar de herfstkleuring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *