Ginkgo bonsai uit zaad kweken.

Een oude boom uit zaad

Het kweken van een ginkgo bonsai uit zaad heeft iets magisch. Bonsai gaat natuurlijk om het opkweken van miniboompjes die een rustige oude uitstraling geven. En hoe kan dit beter dan door een levend fossiel te kweken? De boomsoort Ginkgo Biloba is een geschatte 200M jaar oud. Hiermee is het de oudste boomsoort op aarde. Daarmee heeft het kweken van Ginkgo als bonsai iets bijzonders.

Ginkgo zaad verkrijgen

Bevroren Ginkgo zaden

Het is belangrijk om goede zaden te krijgen als je Ginkgo bonsai uit zaad wilt opkweken. Er zijn weliswaar winkels die bij voorbeeld online ginkgo zaden aanbieden. Echter, daar loop je het risico dat de zaden oud zijn en hun kiemkracht verloren hebben. Zaden koop je derhalve het beste van erkende zaadhandels. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om, waar mogelijk, verse zaden te gebruiken. Idealerwijs zelf verzameld. Om zelf ginkgo te zaaien ben ik daarom naar een plek gegaan waar oude Ginkgos staan. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat Ginkgo zaden omgeven zijn van stinkend vruchtvlees. Daarom worden meestal alleen mannelijke bomen geplant. Het vruchtvlees heeft de geur van ranzige boter welke zeer goed aan je huid blijft hangen. Dus, als je zaden gaat verzamelen zorg ervoor dat je handschoenen bij je hebt.

Rond oktober of november zouden de zaden rijp moeten zijn, en vallen dan op de grond. Je kan de vruchten dan makkelijk verzamelen. Zoals gezegd, het vruchtvlees stinkt wat. Maar dat moet wel van de zaden af. Wat bij mij goed gewerkt heeft is de zaden in een bak te doen, halfvol met water. En daarna de container krachtig sschudden. Na een kwartie schudden, wassen, schudden en wassen waren de zaden in principe schoon. As je de zaden niet netjes schoonmaakt, loop je het risico dat er zich veel schimmel opbouwt, wat het kiemsucces kan verminderen.

natuurlijke stratificatie

Ginkgo zaailing

Om de zaden te laten kiemen moeten ze een periode na het afrijpen rusten. Dit process, wat stratificatie heet, zorgt ervoor dat onder natuurlijke omstandigheden de zaden niet aan het begin van de winter kiemen. Bij Ginkgo is het nodig dat de zaden eerst een week of zes relatief warm (10+graden) en daarna nogmaals 6 weken koel (<10 graden) gehouden worden. Gedurende de stratificatie van Ginkgo zaden moeten de zaden vochtig blijven. Na deze periode zijn de zaden klaar om te kiemen. Als het dan warm genoeg wordt, breekt het zaad open en begint de plant te groeien. Er zijn op internet vele methodes te vinden om de juiste omstandigheden te creeeren. Zelf ben ik een groot voorstander van de natuur het werk laten doen. Ik heb een schaal genomen en deze halfvol met gemalen boorschors gedaan. Daar heb ik de zaden op uitgespreid. Daarna de zaden weer bedekt met een dikke laag schors. Goed water gegeven. Afgedekt met een paar stenen tegen muizen en vogels en buiten in de tuin op een beschutte plek gezet tot het voorjaar.

In het voorjaar duurde het een beetje voordat de eerste zaailingen tevoorschijn kwamen. Het was in April zelfs zo dat ik een zaad opgegraven heb, en met een zaagje doormidden gezaagd heb. Omdat ik daar een levende kiem vond, heb ik de bak nog even laten staan. Pas in de loop van mei kwamen de zaden op. Dit terwijl alle andere zaaisels al ruimschoots boven de grond stonden. Maar.. Toen het eenmaal begon, ging het snel. Binnen een week of 2 had ik een bak vol met jong Ginkgo’s staan. Toen de planten een blad of 4 hadden ben ik begonnen ze te verpotten. Omdat de gebruikte boomschors vrij grof was, kon ik de zaailingen vrij makkelijk uit de bak halen en in losse potjes zetten. Enkele van de zaailingen heb ik meteen bedraad om de stam niet kaarsrehct te laten zijn. Eens kijken wat er uit dit experiment komt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *