Veldesdoorn voor bonsai

Veldesdoorn bonsai blad
Veldesdoorn bonsai blad

Veldesdoorn (Acer campestre) is een boomsoort die je veel in bossen in West-Europa tegen komt. De soort zaait zich makkelijk uit en kan goed gesnoeid worden. Daarmee is het een boom die ook veel in hagen langs de weg te vinden is. Als de boom ouder wordt ontwikkeld zich een ruwe bast wat de boom extra geliefd voor bonsai maakt.

Niet verwarren met

De veldesdoorn heeft blad wat je zou kunnen verwarren met het blad van de drietand esdoorn, Acer Buergerianum. De bast van de boom is echter erg anders. Bij de veldesdoorn zie je als de boom sterk groeit wat kurk ontstaan op de jonge takken. De groei van de drietand esdoorn is veel fijner.

Veldesdoorn bonsai in het voorjaar
Veldesdoorn bonsai in het voorjaar

Verzorging van veldesdoorn bonsai

Veldesdoorn is winterhard en hoeft eigenlijk niet beschermd te worden tegen de vorst. Bij mij zijn pieken van -20c moeiteloos doorstaan. Volle zon is ideaal zolang voldoende water gegeven kan worden.

Watergeven

Deze boom houdt van koele vochtige wortels. Voldoende gieten in de zomer. Bij mij in de tuin is dit een van de eerst soorten die gaat hangen bij warme droge dagen.

Snoeien

Snoeien kan gedurende het hele jaar. Het is belangrijk om de top vaak te snoeien omdat deze anders veel sterker ontwikkelt dan lagere takken. Snoeiwonden groeien goed dicht: snoeiwonden van meerdere cm doorsnede kunnen bij goede groei binnen 3 jaar dicht groeien. Een gezonde boom zal zeer veel knoppen zetten dus de boom kan tot op de stam teruggesnoeid worden.

Veldesdoorn groeipunt
Veldesdoorn groeipunt

Verplanten

Dit is een van de sterkste soorten. Wortels kunnen in het vroege voorjaar voor de boom begint uit te lopen tot stompjes teruggesnoeid worden. Bij vorstvrij en vochtige houden zal de boom in het voorjaar normaal uitlopen.