Lariks bonsai onderhoud – toppen

In mijn verzameling staan een paar lariksen. Het voorjaarsloof op Lariks vind ik een van de mooiste. Frisgroen in de ochtendzon. Lariks heeft echter een klein nadeel. Die zetten geen nieuwe knoppen op oude takken. Dus als een knop of zijtak sterft dan ben je op die plek het loof kwijt en slechts zelden komt hier weer een knop. En takken die uitgroeien zetten vaak pas na meerdere centimeters nieuwe knoppen, wat ertoe leidt dat de knoppen steeds verder van de stam komen te zitten. Dus hoe hou je je lariks bonsai compact met knoppen binnenin?

Lariks in het voorjaar
Lariks in het voorjaar

Om te voorkomen dat knoppen afsterven is het belangrijk om veel licht in de boom te houden en deze niet te dicht te laten worden. En om het uitgroeien van de boom tegen te gaan moet je stimuleren dat nieuwe uitloop dicht bij de oorspronkelijke knop weer knoppen aanlegt voor het nieuwe jaar.

Een van de technieken die ik daarvoor gebruik is het plukken van de nieuwe groei. Zodra het jonge loof er begint uit te zien als een losse penseelpunt is het tijd te plukken. Hierbij pak ik voorzichtig het binnenste van het loof beet. Met mijn andere hand hou ik de basis van de scheut lichtjes vast. Vervolgens trek ik de groeipunt er uit. Als je dit met beleid doet, breekt de jonge scheut binnenin op een zwak punt af zonder dat er voor de rest iets kapot gaat. Hiermee rem je de lengte groei en bevorder je knopzetting vlak bij het punt daar de tak dat jaar uitgelopen is: Vlak achter de breuk zet de lariks een of meerdere knoppen aan.

Het vraagt wel enige oefening. In het begin brak ik bijna altijd meerdere naalden die dan bruin worden. Inmiddels is dat een uitzondering.

Dit doe ik meerdere keren in het groeiseizoen voor bomen die geen nieuwe takken nodig hebben.