Acer palmatum

Acer palmatum
Jonge uitloop bij Acer palmatum


Acer Palmatum, oftewel Japanse esdoorn, is een klein bladige esdoorn welke veel in tuinen wordt gebruikt. Er zijn honderden variaties (cultivars) van beschikbaar en deze soort wordt wereldwijd gezien als een traditionele bonsai soort.
Positie is in half-zonnig tot volle zon. Vermijd hete droge wind, aangezien dan de bladeren snel droge punten krijgen. Vanwege deze reden wordt ook aangeraden de boom te beschutten voor de directe middagzon, hoewel meningen hierover verdeeld zijn.

Water and bodem. Acer palmatum houdt in het algemeen van water. Ze hebben het liefst hun wortels continue licht vochtig. (Dit betekent dus niet dat de wortelkluit continue verzadigd moet zijn met water, maar wel dat de kluit nooit echt uit mag drogen). Gebruik bij het verpotten daarom een goed substraat dat in staat is het vocht goed vast te houden in de hete zomerdagen, zeker als je niet in staat bent om op de heetste dagen meer dan een keer per dag water te geven.

Herkennen. Acer palmatum is en loofboom en maakt een fijne vertakking met tegenoverstaande bladeren, en dus knoppen aan beide kanten van de tak. De bladeren hebben 5, 7 or 9 lobben. Deze lobben kunnen groot zijn, waardoor de bladeren nagenoeg massief lijken. Of  ze zijn veelvoudig diep ingesneden waardoor de bladeren fijn verknipt lijken, zoals bij de laceleaf variëteiten.

Bladvormen van A. Palmatum
Bladvormen van A. Palmatum

Kan qua uiterlijk lijken op andere esdoorn soorten, zoals bij voorbeeld de drietands esdoorn, A. buergerianum. Een duidelijk verschil zit in de bladeren (Het aantal lobben is bij palmatum hoger) en de bast: Palmatum heeft een dunne, glanzend gladde bast op de jongere takken.

Opvallend: Vaak worden Japanse esdoorns geënt op de wilde variëteit. Dit is niet ideaal voor bonsai doeleinden. De overgang tussen de cultivar en de wilde variant zal altijd zichtbaar blijven. In veel gevallen wordt dit alleen maar duidelijker als de boom ouder wordt: De verschillende cultivars hebben een verschillende snelheid van dikker worden waardoor een sprong in stamdikte op de entplek kan ontstaan. Vaak wordt de cultivar door bonsai liefhebbers van de onderstam af gehaald door middel van marcotteren.

Dit enten wordt gedaan omdat de variëteiten vaak niet uit zaad te kweken zijn (Ze komen niet puur uit zaad terug) en/of omdat ze slecht te stekken zijn en/of omdat ze erg gevoelig zijn voor ziektes op eigen wortel. Let daarom op bij de aankoop of een bepaalde variant regelmatig als goede bonsai te vinden is, en bepaal daarmee of het de moeite waard is om de route in te slaan om de originele variëteit te marcotteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *