Liguster (Ligustrum) voor bonsai

Liguster staat bekend als haagplant. Echter, deze soort leent zich ook uitstekend voor bonsai technieken. Via stekken laat de soort zich makkelijk vermeerderen en bij het vervangen van oude hagen is soms mooi startmateriaal voor een liguster bonsai te vinden. Bij frequent snoeien ontstaat mooie dichte fijne vertwijging met kleine blaadjes

Privet - L ovalifolium
Privet – L ovalifolium

De planten zijn te herkennen aan het ietwat lang gerekte min of meer ovale blad van 2-3cm lang wat paarsgewijs / tegenovergesteld aan de takken staat. Oudere stammen hebben een zilvergrijze gladde bast.

Twee hoofdsoorten kom je vooral tegen als bonsai:

Ligustrum Ovalifolium: Deze liguster heeft stevig, ietwat glanzen blad. De meest voorkomende soort gebruikt in tuinen en tuincentra.

Ligustrum Sinense: Deze liguster heeft wat dunner, zachter blad. Je komt deze soort zelden in tuinen of tuincentra tegen

Niet verwarren met

Sageretia Theezans lijkt oppervlakkig wat op de liguster. Kenmerkend voor liguster is de manier waarop de bladeren aan de takken zitten, en dat het blad een gladde rand heeft

Standplaats voor liguster bonsai

Liguster kan in de volle zon. Maar ook in de schaduw doet deze plant het goed, maar dan zal de ruimte tussen opeenvolgende bladparen (De internode) groter zijn.

In de winter moet de L sinense beschermd worden tegen sterke vorst (-5c en kouder). Bij vorst kunnen beide soorten hun blad verliezen. In het voorjaar wordt dat snel vervangen.

Water gift

Liguster kan goed tegen wat droge kluit. Echter bij ruime watergift en mest zal deze plant optimaal groeien.

Snoeien en vormen van Liguster bonsai

Snoeien kan jaarrond. Belangrijk om te beseffen is dat liguster zeer makkelijk uitloopt op oud hout. Ook stammen van tientallen jaren oud kunnen weer uitlopen. Omdat liguster zeer dicht kan zijn is het belangrijk de boom uit directe zon te houden na sterk uitdunnen

Bij bedraden moet men er op bedacht zijn dat liguster een dunne bast heeft. Draad laat daarom makkelijk sporen achter. Het beste worden jonge takken bedraad.

Heggen leveren soms mooi startmateriaal
Heggen leveren soms mooi startmateriaal

Verpotten van Liguster bonsai

Elke een tot 2 jaar moeten ligusters verpot worden omdat ze zeer sterke wortelontwikkeling vertonen. Hierbij kunnen de wortels zeer sterk terug genomen worden. Verpotten op het moment dat de boom verdikkende knoppen die op het punt van uitlopen staan in het voorjaar.