Hoe winterschade in bonsai te voorkomen: (Regen) water schade

Iedereen die bonsai houdt kent de zorgen aan het einde van de winter. Een boom is langzaam met reageren op de verhoging van de temperaturen. Knoppen worden niet dikker. Er komen geen groene lijntjes in de knoppen. Is de bonsai in de winter gestorven? Dit is een artikeltje uit een serie over de risico’s van winterschade bij bonsai en hoe deze te vermijden. In dit bericht: Het effect van regen/water en hoe de ergste problemen te voorkomen.

Hoe en waarom beschadigen bonsai door (regen) water?

Olive. Note the dead roots

Drie factoren spelen hier een rol, door elkaar. Het verstikken van de wortels, infectie door schimmels (In het bijzonder door phytophtera) en tenslotte, schade door het vormen van ijs.

Het eerste geval, verstikking van de wortels. In de winter gebruiken onze bonsai weinig water. Echter, in de herfst en winter komt een boel regen naar beneden. Door langdurige regen raakt het substraat verzadigd met water. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof beschikbaar voor de wortels sterk af, wat uiteindelijk leidt tot het afsterven van de wortelpunten. In het bijzonder in de ondiepe, brede bonsai potten is drainage vaak een probleem, en ze vangen veel water waardoor snel een verzadigde bodem kan ontstaan.

De tweede factor, infectie door schimmels. Koude natte wortels zijn bijzonder vatbaar voor schadelijke schimmels. In het bijzonder phytophtera doet het goed onder deze omstandigheden en is in staat om ook gezonde wortels te infecteren. Japanse esdoorns staan er om bekend dat ze deze schimmel makkelijk oplopen en daardoor kunnen complete planten verloren gaan. De meeste schimmels kunnen wortels niet binnen treden. Echter, op het moment dat wortels beginnen af te sterven door natheid, grijpen schimmels hun kans en infecteren de boom. Omdat de groei bijna compleet stil staat kunnen de bomen zich niet verdedigen, wat kan leiden tot wortelrot.

De derde factor speelt in relatie met de kou. Als een kluit verzadigd is met water en dit water bevriest, zet het uit. Door het uitzetten in een kleine pot ontstaat veel druk op de wortels, welke hierdoor kunnen beschadigen. IJs neemt tot 30% meer ruimte in dan water. Dus door het bevriezen zet de kluit uit. In een pot kan het niet veel kanten op, buiten druk uitoefenen. Zie ook een artikel over de effecten van kou op bonsai!

Wat kan je doen om bonsai te beschermen tegen regen(water) schade in de winter?

Onder normale omstandigeheden hebben bomen in de volle grond geen last van deze schade. Als de grond normaal draineert, blijft er niet langdurig water staan en krijgen schimmels geen kans, en kan zuurstof rpobleemloos de wortels bereiken. Uiteraard zijn er bodems waar zulke problemen zich wèl voordoen! Om problemen met je bomen te voorkomen kan je de volgende dingen doen:
– Bescherm de potten tegen aanhoudende regen en/of
– Plant bonsai in een goed-drainerend substraat en/of
– Plant bonsai in potten met zeer grote drainage gaten en/of
– Plaats de potten scheef, zodat water beter uit de grond kan lopen

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *