Mos van bonsaischors verwijderen

Schone bast van Creatagus

Deze meidoorn bonsai heeft een mooie oude bast. Helaas leidt oude bast tot mos welke dor de groeven in de bast de boom omhoog kruipt. Toen ik de boom nogmaar net had, duurde het tot in het vorjaar van het tweede jaar, tot ik bewust zag hoe ver het mos zich al in de boom uitgebreid had. Op dat moment ben ik een deel van de bast kwijt geraakt, omdat daar all stukken aan het rotten waren. Dat groeit wel weer terug maar het is wel hinderlijk als je een mooie oude bast had!

Schone bast van Creatagus

Ik bewerk de boom op meerdere manieren. Al mijn bladverliezende bomen worden aan het einde van de winter bespoten met anti-algen middel. Als ik zie dat de knoppen duidelijk dikker worden maak ik een batch algen/mos verwijderaar (Gewoon van de bouwmarkt, bedoelt om je terras te behandelen) aan, en besproei hier alle bomen mee. De enige voorzorg die ik neem is ervoor zorgen dat het niet direct op de bodem komt, en dat het niet direct gaat regenen. (Maar ik geloof niet dat het kwaad kan het spul in de grond te krijgen).

Na een paar dagen zie je dat het mos bruin wordt. Dan kan je met een pincet het mos van je boom pulken. HGewoon draadjevoor draadje. Ga er maar rustig bij zitten :). Kijk dan ook even net onder de aarde. Daar vind je vaak een mooie bron van nieuw mos (Je kan natuurlijk dit ook doen vlak voor het verpotten, dan kom je het ook tegen).

Als je de stam mooi schoon hebt, pak ik de fles met algenverwijderaar en een kwastje. Ik besmeer dan de hele stam aan de onderkant in met dit middel, puur. Dit goed laten opdrogen en dan kan je boom er weer even tegenaan.

Laat een berichtje achter