Zelkova bonsai bos: renovatie project deel 3

Terug naar pagina 1 en pagina 2

Gedurende het eerste werk had ik de Zelkova bonsai individueel en in 2 kleine groepjes opgepot. Echter, ik vond de compositie toch net niet goed. Daarbij vind ik een groter bos interessanter dan meerdere kleine groepjes. Dus heb ik de bomen nog een keer naast elkaar gehouden, en besloten een grotere groep samen te stellen uit meerdere kleinere.

Een ervan is een meerstammige boom welke op zichzelf een gekke boom zou zijn. De ander is een combinatie van 3 bomen. Twee van de drie ware naan de wortels al met elkaar vergroeid. De derde heb ik met een schroef op wortel niveau hieraan vastgemaakt. Dit om de stammen strak tegen elkaar te houden. Om dit te kunnen doen moest ik een stuk van de nebari bij beide bomen weghalen. Nu zitten de stammen strak tegen elkaar en ik verwacht dat ze op termijn met elkaar zullen vergroeien.

Zelkova bonsai bosbeplanting
Zelkova bonsai bosbeplanting

Nadat ik alle bomen in een schaal gezet heb, heb ik alle bomen gesnoeid. Hierbij heb ik een poging gedaan oude lelijke snoeiwonden eruit te snoeien. En waar ik dacht dat dit zonder gevaar voor indrogen kon, heb ik lagere snoeiplekken glad gesneden zodat de bast er overheen kan groeien. Met hier en daar een draadje in de boom is de eerste opzet van het Zelkova bonsai bos gedaan. Het voelt nog steeds niet compleet, en ik verwacht dat ik te zijner tijd nog wat bomen erbij zal plaatsen.

Zelkova bonsai bosbeplanting bedraad en gesnoeid
Zelkova bonsai bosbeplanting bedraad en gesnoeid