Zelkova bonsai bos: renovatie project

Aan het einde van 2020 bereikte mij het nieuws dat een college bonsai artiest was overleden. Zijn nalatenschap van ruim 300 bomen zouden worden verkocht voor het einde van het jaar. Dan werd ook het huis verkocht. Een datum werd geprikt voor mijn vereniging om voorbij te komen en te kijken of er interessante bomen bij waren voor de leden.

In mijn auto had ik ruimte voor slechts 2 bomen, een oude Wisteria en een grote Larix. Ik had ook over een zeer groot Zelkova bos gesproken, maar die paste niet in mijn auto. Tevreden met mijn aankopen ben ik naar huis gereden om in de laatste winterzon van de dag de oude overgroeide Larix op te schonen. Echter, in mijn achterhoofd bleef ik denken aan het Zelkova bos. Een week later had ik contact met de eigenaar en hij deed me een voorstel welke ik niet kon afwijzen. Dus reed ik terug naar het huis. Met 1,10 m hoog en 1,50 m breed was het te groot voor mijn auto. Met zijn tweeën tilden we het bos van de schaal en met een boomzaag hebben we het bos in twee stukken gezaagd. In twee stukken gezaagd en op de zijkant gelegd kreeg ik het bos in de auto en naar huis.

Groot zelkova bonsai bos
Groot zelkova bonsai bos

Thuis gekomen was het tijd voor wat foto’s. Na meerdere mogelijkheden om dit bos terug te brengen naar de oorspronkelijke glorie overwogen te hebben, kwam ik tot de conclusie dat het beste plan was om het bos helemaal uit elkaar te halen en opnieuw in te planten. Het oorspronkelijke bos was over een stuk doodhout geplant, welke vervolgens met potgrond toegedekt was. De aarde was over de Jaren gedeeltelijk weg gespoeld en de wortels aan het oppervlak waren recht, lang en zonder veel variatie. Het doodhout onder de wortels was aan het rotten en een zwarte stinkende massa. De bomen waren meermaals uitgegroeid en teruggesnoeid zonder aandacht te besteden aan de snoeiplekken. Daardoor had elke boom meerdere stompen staan. Alles bij elkaar reden genoeg om het bos opnieuw op te bouwen.