Sneeuw, ijs, winterweer en bonsai

Het zal maar weinigen ontgaan zijn: Noordwest Europa wordt deze week behoorlijk koud met goede kansen op een pak sneeuw. Maar.. Hoe doe je dat nu met je bonsai?

Ik heb al een keer eerder geschreven over waarom bonsai in de winter doodgaan. En dat geldt nog steeds.  Bij de meeste bonsai ligt de hoofdreden niet in de directe kou, maar aan zaken zoals vriesdrogen door zon en wind, te natte wortels en verminderde winterhardheid. Desalniettemin is het handig een paar dingen in de gaten te houden.

Hoe om te gaan met sneeuw en bonsai

Sneeuw is een perfect beschermende deken voor de bomen. Ik heb mijn bomen vanavond allemaal op de grond gezet, uit de wind en op een plek waar de zon niet zo snel komt. Zodra het gaat sneeuwen doe ik niets. Ik laat de bomen helemaal insneeuwen. Alles wat onder de sneeuw zit, is beschermd tegen de laagste temperaturen (Voor komende week wordt bij mij -12C verwacht, en -16 stond eerder in de voorspellingen).

Daarnaast heb ik een schuur, onverwarmd helaas dus ook daar gaat de temperatuur flink omlaag. Maar de koudste pieken worden afgeschermd. Hier heb ik recent verpotte bomen, vers bedrade bomen en gevoelige soorten (Granaatappels, Olijven en Kurkbast zwarte den) neergezet. Ook steen beplantingen staan beschut.

Ik heb een kleine kas tegen het huis aan staan. Daar staan mijn jeneverbessen welke deze winter ge-ent zijn en een stel zelkovas welke veel werk gezien hebben met de kerstdagen. Het gros echter, vooral inheemse bomen en japanse esdoorns, laat ik insneeuwen.