Nebari ontwikkeling: Ebihara techniek

In de kerstvakantie was er tijd om al mijn bomen weer eens goed te bekijken en waar nodig, onder handen te nemen. Daarbij heb ik de ebihara techniek aangepast en gebruikt.

Deze drietandesdoorn heeft veel problemen waaronder een grote snoeiwond welke ik dicht zou willen hebben. Daarom mag deze plant de komende jaren naar 3+ meter groeien. Het is voor mij een knutselboom en ik probeer hier wat dingen op uit. Dus ook deze techniek om een betere wortelvoet te kweken.

Drietandsesdoorn bonsai materiaal
Drietandsesdoorn bonsai materiaal

Ik ben de laatste tijd aan het kijken geweest naar bonsai technieken om een betere wortelvoet te maken. Ebihara kwam naar boven en die methode wou ik eens proberen omdat ik vermoed dat dit goed kan werken. Het is een manier waarbij je wortels dwing zo veel mogelijk in een vlak te groeien, in plaats van “een bol vullende sluit te vormen”, zoals ze dat normaal willen.

Ik heb de boom uit de pot genomen en bekeken. Er waren veel gezonde wortels, dus de boom moet wel wat kunnen hebben. Daarna heb ik alle wortels gesnoeid. Met twee spandraden heb ik de boom op een plank gebonden. Dit is een aanpassing van de orginele methode, waar een schroef van onder door de plank in de stam gedraaid wordt. Het vastbinden is een eigen variatie, en ik ben benieuwd hoe dit uitpakt. Vervolgens heb ik met kleine nageltjes elke wortel zijn eigen plek gegeven. Met een dun aluminium draadje alle spijkertjes met elkaar verbonden om zo de wortels naar beneden te houden. Klaar is klara. Volgens jaar eens kijken wat het resultaat is!