Zelkova bonsai bos: renovatie project deel 2

Dit is een vervolg op deel 1

In een poging om het zelkova bonsai bos te renoveren, heb ik besloten het uit elkaar te halen. Om te beginnen, heb ik alle stukken doodhout uit de kluit verwijderd. Door een combinatie van trekken, draaien, breken en hier en daar wortel snoei komt stuk voor stuk het oude hout uit de kluit. Hierbij is het belangrijk om niet te snel te willen gaan. Hoe rustiger dit werk gedaan wordt, des te minder schade heb je aan de wortels.

Na het verwijderen van het doodhout was het tijd om de bomen uit elkaar te halen. Wederom een combinatie van rustig draaien, trekken en individuele wortels bevrijden en hier en daar gericht snoeien. Zo koste het 2 uur om het buis uit elkaar te halen in individuele bomen en enkele kleine groepjes.

De oplettende lezer had het al gemerkt: Ik heb dit werk gedaan aan het begin van de winter. Hierbij is het goed te beseffen ik over het algemeen milde winters heb. De meeste winters komt de temperatuur niet ver onder -5c. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om bomen te beschermen in een kleine kas mocht de temperatuur dan toch voor langere tijd naar beneden duiken.

Na het bonsai bos in individuele bomen gesplitst te hebben nam ik de bomen naar de schuur waar ik aan mijn bonsai werk. Zeker bij slecht weer maar ook als het buiten guur is, is het prettig om een rommelruimte te hebben waar niemand op een zandkorrel meer of minder kijkt. Met een wortelhaak, een oude schaar en een emmer water heb ik vervolgens al het oude, hoofdzakelijk organische substraat tussen de wortels verwijderd en de wortels tot op het minimum noodzakelijke teruggesnoeid. Hierbij heb ik alle verticaal groeiende wortels ook zoveel mogelijk weggenomen. Na het splitsen van het Zelkova bonsai bos in individuele bomen kon ik elke boom afzonderlijk beoordelen.

Hierbij werd duidelijk dat alle bomen structurele problemen hadden EN dat het nauwelijks mogelijk was om het bos in de oorspronkelijke vorm in een normale schaal op te potten. Doordat de bomen over een stuk doorhout geplant waren en het substraat weggespoeld was waren scheefgegroeide wortelvoeten ontstaan welke niet in de oorspronkelijke samenstelling naast elkaar in een platte schaal passen. Daarom heb ik de bomen in kleinere groepen opgepot, en enkele bomen als solitair. Een van de grote wortels heb ik ook in een pot gezet om te kijken of die wil uitlopen, alsmede enkele kortere dikke wortels.