Marcotteren van Esdoorn voor bonsai

Het is voorjaar. De esdoorns zijn aan het uitlopen en nu is het wel de tijd om te marcotteren. Ik heb een aantal jonge geente Japanse esdoorns staan. Deze heb ik een jaar of drie geleden gekocht om uit te laten groeien. Maar dan wil ik ze natuurlijk wel op eigen wortel hebben!

Waarom bonsai marcotteren

Als je een mooie boom hebt staan maar er moet een grote tak af, of de stam moet ingekort kan je ervoor kiezen het stuk wat je verwijdert af te knippen en weg te gooien. Echter, soms is het een bijzondere soort, of wil je gewoon nog een boom. Dan is het een optie om te marcotteren. Bekijk in de handleiding stap voor stap marcotteren voor bonsai hoe je dit doet.

Een goede andere reden om te marcotteren is om een entplek kwijt te raken. Bepaalde cultivars van de Japanse esdoorn worden als ent op een wilde Japanse esdoorn geleverd. Zo ook deze shin-deshojo en Arakawa welke ik een jaar of twee geleden als hele jonge plantjes heb gekocht. Nu dat de stammetjes iets dikker zijn, zijn ze sterk genoeg om te marcotteren.

Marcotteren van Japanse esdoorn

Zoals omschreven in het stappenplan heb ik hier bij beiden een stuk bast verwijderd. Ik heb de plek vervolgens een uurtje laten opdrogen om ook de laatste cambiumcellen de kans te geven te sterven. Vervolgens twee oude plastic potjes van boven naar onderen opengeknipt en een klein stukje bodem verwijderd. De potjes zijn gevuld met granulaat en een rondje sphagnum om de bast direct boven de snede.

Waarom overleeft een bonsai marcotteren

Toen ik de foto’s online plaatste, kreeg ik de vraag waarom dit werkt. Dus.. Hierbij nog een keer een uitgebreidere uitleg.

In een plant heb je grof gezegd sap transport in 2 richtingen: Van de wortels richting de bladeren door de stam: Water, hormonen en meststoffen de plant in. En een neergaande beweging: Van de bladeren naar de wortels door de bast: Suikers & hormonen.

Door de neergaande stroom te onderbreken (Je haalt de bast weg) hopen zich vlak boven de bovenste snede hormonen op. Die hormonen komen uit de groeipunten van de plant en signaleren normaal gesproken naar de wortel waar ze aankomen: Ik ben druk aan het groeien. Jij moet mij voorzien van meer water en voedingsstoffen: De wortel groeit. Omdat dit hormoon zich ophoopt in de bast, EN je de omstandigheden creëert dat wortels zich kunnen vormen (Vochtigheid) komen er wortels.

Om te voorkomen dat de plant enorm snel het gat tussen wortels en bladeren dicht, haal je naast de bast, ook de cambium laag weg. Dat is een dunne laag cellen die zowel naar de binnenkant van de stam nieuw hout & sap vaten maakt, als naar de buitenkant nieuwe bast & bast vaten. Deze laag is dus in staat de verbinding te herstellen.

Hoe lang duurt marcotteren

De bomen zijn jong en bij mooi weer in April, vol aan het groeien. Bij mooi weer kan je dan een goede zes weken na het zetten van de marcot de eerste wortels verwachten.