Bloemvorming bij Meidoorn bonsai

In een vorig bericht toonde ik deze oude meidoorn (Crateagus monogyna) al een keer. Deze boom is oorspronkelijk in Groot Brittannië verzameld en ergens rond 2015 in mijn tuin beland. In het vorige bericht verteld ik al dat goed snoeien doet groeien. Dat betekent echter ook dat “snoeien doet niet bloeien”: Om bloemen te ontwikkelen op een meidoorn moet je de boom in een stabiele “oude” groeifase krijgen. Bloemen ontstaan op zogenaamde kortloten. Korte takjes die weinig tot niet meer groeien. Bij een meidoorn hebben deze kortloten een stekel aan het einde van het takje zitten en zijn duidelijk veel tapser dan normale groei. Deze kortloten produceren de bloemen, indien ze voldoende met rust gelaten worden.

Meidoorn bonsai in bloei 2021
Meidoorn bonsai in bloei 2021

Spoorvorming: Bloei simuleren bij meidoorn bonsai

Het is belangrijk te realizeren dat meidoorn planten pas vanaf een bepaalde leeftijd gaan bloeien. Vanaf zaad duurt dit al snel 15 jaar. Gelukkig is het zo dat verzamelde bomen en bomen in de winkel vaak al kunnen bloeien omdat ze oud zijn (Yamadori) danwel omdat een oude tak op een jong onderstam geënt is (winkel). Maar als je een jonge plant in de tuin vindt en deze in een pot zet, hou er dan rekening mee dat het een decennium of meer kan duren voor de eerste bloemen aan de plant kunnen komen.

Als je een volwassen exemplaar hebt kan het nog steeds lastig zijn deze aan het bloeien te krijgen. De 3 hoofdredenen waarom bonsai meidoorn niet bloeien hangen allemaal samen met te sterke vegetatieve groei:

  • (Te) vaak verpotten
  • (Te) sterk bemesten
  • Hard terug snoeien

Elk van deze acties leidt tot versterkte vegetatieve groei en daarmee de reductie van de vorming van kortloten. Om meer kortloten te krijgen moet je daarom (stikstof) bemesting verminderen. Alleen verpotten als het echt niet anders kan (5 of meer jaar zonder verpotten is geen uitzondering) en in plaats van de sterk groeiende takken te laten groeien en terug te snoeien, deze te nijpen zodra ze zich vormen.

Naast elkaar hierboven de winter foto’s van 2019, 2020 en 2021. In 2019 ben ik gestopt met het opbouwen van de hoofdtakken en ben begonnen hier kortloten voor de bloei te stimuleren. Afgelopen Zomer had de boom eindelijk bloemen. En op de foto’s van dit jaar zijn duidelijk een groot aantal bedoornde kortlopen te zien, een goed teken voor de bloei de komende jaren!