Verplanten van esdoorn zaailingen voor bonsai

Acer zaailingen
Acer zaailingen

Het is voorjaar. Het wordt steeds warmer en we hebben een paar schitterend warme weken gehad. Tijd om eens te gaan kijken hoe mijn zaailingen het doen. Hoewel ik weet dat het lang duurt voor je fatsoenlijke bonsai uit zaad hebt, vind ik het uit zaad opkweken veel te leuk om me daar zorgen over te maken.

Afgelopen winter heb ik een aantal esdoorn en iepen zaden gezaaid. De zaden komen van diverse bomen langs de kant van de weg en ik weer niet precies wat ik allemaal gezaaid heb. Het gros zal Japanse esdoorn, Acer palmatum, zijn met enkele drietand esdoorns er tussendoor. En een hand vol iep zaden die ik tegenkwam zit er tussen. Als de bomen ouder worden zal wel duidelijk worden wat ik precies verzameld heb. Deze zaden zijn in februari begonnen met kiemen. Inmiddels zijn ze dankzij het warme weer goed uitgegroeid met de eerste echte bladeren. De zaailingen staan nu echt te dicht op elkaar. Waar ik vaak wacht tot de planten wat groter zijn, en ik zaailingen in de zomer bewerk, kan het ook nu als je voorzichtig bent.

Benodigdheden om zaailingen te verpotten

Benodigdheden voor verpotten
Benodigdheden voor verpotten

Ik heb een paar basis dingen die ik gebruik. Primair gebruik ik mijn vingers. Daarnaast heb ik een schaaltje met water om zaailingen in te leggen. Uiteraard is een grote bak nodig om de zaailingen in uit te planten. Als substraat meng ik gezeefde potgrond met extra mest, gemengd met een gelijke hoeveelheid korrelig substraat. (Korrelsubstraat maakt het makkelijker de wortels vrij te leggen later bij het uitplanten). Ik hou het substraat relatief droog in dit stadium en ik geef geen water voor het planten. Tenslotte gebruik ik een chopstick en spateltje.

Hoe zaailingen voor bonsai te verplanten

Om te beginnen: Zoek een plekje uit de wind en in de schaduw om nodeloze stress voor de zaailingen te vermijden. Ik begin met het uitlepelen van de zaailingen. Hiertoe steek ik de spatel verticaal in de pot en druk de zaailingen omhoog door de spatel te kantelen. Hierdoor wordt het substraat losser en kan je -voorzichtig- de zaailingen eruit halen. Ze zijn in dit stadium zeer kwetsbaar! Over het algemeen komt er zo een groepje zaailingen omhoog. Die leg ik in het schaaltje water zodat de wortels vochtig blijven. In dit stadium van ontwikkeling heb je meestal een lange wortel die naar beneden gaat, en enkele zij-wortels. Voor bonsai willen we graag de zijwortels ontwikkelen voor een mooie nebari. Daarom nijp ik met mijn nagels de lange wortel. Deze penwortel heeft voor ons geen functie en belemmert te ontwikkeling van horizontale wortels. Omdat we aan het begin van het groeiseizoen zijn, en de zaailingen vol energie zitten remt deze actie de plant maar voor een of enkele dagen af.

Bij het opnieuw planten gebruik ik de spatel. Deze steek ik in de pot, en hou met mijn andere hand de zaailing vast. In een beweging maak ik een gaatje en laat de zaailing erin zakken. Omdat het substraat los en vrij droog is, worden de wortels meteen weer bedekt door substraat. Herhaal dit tot de bak vol staat. In dit geval heb ik voor elke plant rond de 3*5cm ruimte gehouden. Dit zou voldoende moeten zijn om de planten de ruimte te geven tot het einde van het jaar.

Nazorg voor verplante zaailingen.

Bonsai zaailingen uitgeplant
Bonsai zaailingen uitgeplant

Door aan de wortels te werken zijn de zaailingen nu wat gevoelig voor uitdrogen. Dus zodra de bak vol geplant is, is het zaak goed water te geven. Dit doe ik met een heel fijne broes. Een straat uit een gieter zou de boel sterk verstoren. Dus een bonsai gieter met fijne broes is ideaal. Na het water geven zet ik de bak uit de wind en zon. Na 24 uur is de eerste klap verwerkt en gaan de zaailingen weer terug op de plek waar ze voorheen ook stonden.

Denk er aan: Als de zaailingen weer goed groeien kan je al jong de zaailingen bedraden om lage scherpe bochten te krijgen.