Ulmus parvifolia

Ulmus bonsai

Ulmus parvifolia, of Chinese Iep is een boomsoort welke van nature in Japan, China en Vietnam voorkomt. Deze soort wordt zeer veel gebruikt als bonsai omdat de bladeren mooi klein worden en de takken zeer fijn kunnen zijn. <!–more Lees verder op de website!–>
De soort is makkelijk verkrijgbaar, omdat ze in de handel is als zogenaamde binnen bonsai, en winkels bieden vaak vele exact gelijke exemplaren aan. Dit zijn massaal geproduceerde zogenaamde mall sai uit China. Echter, er zjin ook geweldige bonsai verkrijgbaar, en in een beperkte tijd kan je een iep goed ontwikkelen.

Dit is een artikel uit een serie van boomsoorten die gebruikt worden voor bonsai. Om alle bomen te zien, ga naar de soort identificatie pagina.

Herkennen: De Chinese iep is een boom met bladeren die afwisselend/verschoven aan de tak staan. De bladeren hebben een lichte kartel en zijn ovaalvormig met een punt. De stam is als de boom jong is, grijs/groen met kleine rode plekjes. Naarmate de boom ouder wordt, kan een schilderende grove bast ontstaan. Over het algemeen zijn iepen over de hele breedte goed bruikbaar voor bonsai. De parvifolia heeft de kleinste blaadjes (Enkele cm maximaal, verkleinend tot 1-2 cm als bonsai). Hierbinnen heeft de kweekvorm “Seiju” weer de kleinste blaadjes (Tot onder 1 cm als bonsai).

De massa geproduceerde Chinese iep, peperplantje en ficus ginseng zorgen er waarschijnlijk voor dat honderden mensen per jaar hun interesse in bonsai verliezen.

Positie van iepen is op een lichte plek. De boom kan prima tot een tiental graden vorst hebben, en zolang de wortels beschermd zijn, kan een eventuele koudere nacht ook weinig kwaad. Uiteraard geldt dit voor planten die op de juiste manier afgehard zijn. Als je in de winter een boom uit een kas koopt, kan deze NIET meteen de vorst in..

Water en bodem. Iepen houden van water, en drinken veel. Dus zodra de kluit uit begint te drogen is het tijd water te geven. Je kan een iep rustig een substraat geven wat wat meer water vasthoudt. Permanent doorweekte grond is slecht voor de wortels. In het groeiseizoen kan je de iep flink bemesten, tot wel twee keer per week bij gebruik van vloeibare meststof.

Ulmus parvifolia leaves and seed

Snoeien is noodzakelijk om een goede iep te ontwikkelen. De bomen kunnen zeer snel groeien dus zeker de bovenkant van de kroon moet goed bijgehouden worden. Op het moment dat de boom in het verfijningsstadium gekomen is, kan je rustig als er 6-8 bladeren gegroeid zijn, de tak terug snoeien tot 2 blaadjes. Deze zijn kleiner en hebben veel kortere internoden dan de rest van de tak. Zo stimuleer je een fijnere opbouw.

Verpotten van iepen wordt zoals de meeste loofbomen in het vroege voorjaar gedaan, vlak voordat de knoppen open gaan. Omdat deze soort zo snel groeit moet deze plant meestal elk 2e of 3e jaar verpot worden.

Kan qua uiterlijk lijken op Zelkova serrata. Zelkova’s lijken heel erg op de Chinese iep. Het grootste verschil is dat de zaden van zelkova geen vleugels hebben, en die van de iep wel. Maar daar heb je niet al te veel aan als je een jonge plant gekocht hebt. Daarnaast zijn de bladeren iets anders. De iep heeft over het algemeen kleinere bladeren, welke dikker zijn dan die van de zelkova. Daarnaast heeft de iep twee verschillende kartels, en de Zelkova maar een. Als je de planten beiden kent, zijn ze goed uit elkaar te houden.

Winterbeeld ulmus

Laat een berichtje achter