Punica Granatum – Granaatappel voor bonsai

Introductie

De granaatappel is een mooie soort voor bonsai. Hij wordt gekweekt voor de felrode bloemen, welke in mooie jaren ook vruchten -de bekende granaatappels- op kunnen leveren. Bij mooi weer groeien ze extreem snel, en de jonge takken laten zich goed bedraden. Bij snoeien vertakt de plant gewillig. Alles bij elkaar een mooie plant voor bonsai.

Let wel op, er zijn diverse varianten. De normale variant groeit veruit het snelste. Echter, de ‘nana’ is wat kleiner en maakt kleinere vruchten.

Hoewel er granaatappels zijn welke tot -20c kunnen hebben, zijn de meeste niet zo winterhard. Het is verstandig de bomen tegen vorst te beschermen.

Niet verwarren met

Deze boom is eigenlijk niet snel te verwarren met andere planten. Vooral de rode groeipunten zijn uniek. Een serissa kan er in de verte iets op lijken.

Standplaats

Dit is een mediterrane plant. De soort heeft het liefste zoveel mogelijk zon en warmte.

Water gift

Bij mij krijgen ze dagelijks water in de zomer.

Snoeien

In het geval van granaatappel doet snoeien NIET bloeien. De plant heeft als hinderlijke eigenschap dat bloemen alleen ontstaan aan het einde van jonge takken, welke vrijuit hebben mogen groeien in dat jaar. Snoei daarom vooral in het najaar of het vroege voorjaar, en laat daarna de takken die bloemen moeten dragen in het voorjaar groeien.

Verplanten

Elke paar jaar verpotten als de plant in het voorjaar begint te groeien. De bomen wortelen makkelijk en je kan de wortels sterk terug nemen.