Taxus baccata and cuspidata

Taxus als bonsai

Taxus cuspidata met vrucht. (Bron: Kurt Stüber via wikipedia)

Taxus is een familie van boomsoorten. De meest voorkomende taxus bij bonsai zijn de Taxus baccata en Taxus Cuspidata. Daarnaast zijn er vele cultivars in omloop, veelal in tuinen waar ze specifieke groeivormen hebben zoals laagblijvend of juist zuilvormend.
Ze lijken allemaal sterk op elkaar en qua eisen aan standplaats en behandeling zijn ze eigenlijk allemaal gelijk.

Om T baccata en T cuspidata uit elkaar te houden moet je naar de naalden kijken. Als T. baccata in de schaduw groeit, krijgen ze twee nette rijden met naalden die aan weerskanten van de tak staan. Als deze soort in een zonnige plaats groeit, dan verandert dit, en komen de naalden spiraalvormig rondom de stam. T. cuspidata daarentegen heeft de naalden altijd in een onregelmatig verband rondom de taken staan.

Dit is een artikel uit een serie van boomsoorten die gebruikt worden voor bonsai. Om alle bomen te zien, ga naar de soort identificatie pagina.

De plant is veel te vinden in de winkels. Omdat de plant tot op het kale hout terug gesnoeid kan worden, is de plant populair als haagplant, maar ook als solitaire wintergroene blikvanger is de plant geliefd. Daarom is het ook goed te doen om een grote taxus te vinden voor bonsai: Als mensen hun tuin gaan omgooien zijn ze vaak erg blij om iemand te vinden die de taxus met wortel en al uit de tuin weg haalt. Hou er wel rekening mee dat ze na het uitgraven tot wel 3 jaar nodig hebben om echt aan te slaan.

Makkelijk te verwisselen met

Picea, douglas en andere naaldbomen met korte naalden. Om ze uit elkaar te houden kan je een paar naalden tussen de vingers fijn wrijven. De meeste bomen die er op kunnen lijken hebben een sterke ‘dennengeur’. Taxus is nagenoeg geurloos..

Standplaats van bonsai taxus

Een jonge Taxus baccata na eerste vorming uit een tuincentrum plant.

Taxus kan van schaduw tot volle zon hebben. Bij voorkeur staan ze in de halfschaduw. Het is belangrijk om te realiseren dat taxus zeer langzaam aan veranderende licht omstandigheden aanpast. Ze hebben specifiek loof voor zon of schaduw. Dus als je een taxus uit de schaduw naar een zonnige plek wilt verplaatsen moet je hier enkele maanden over doen. Ideaal is het om de plant in de herfst te verplaatsten zodat de hele winter de plant kan wennen aan hogere licht intensiteit.

Dit verschil in loof is ook zichtbaar in de kroon zelf: De buitenste taken kunnen aan de zon aangepast zijn. Maar de binnenste zijn dat niet. Dus bij het vormen van de taxus, of direct na het uitgraven ergens, moet je hier rekening mee houden. Als je veel loof verwijdert kan de taxus verbranden.

Water geven

Taxus is erg gevoelig voor natte voeten. Als een taxus geel begint te worden, is dit meestal een teken van de natte wortels (Maar ook schildluizen kunnen lokaal tot vergeling leiden!). Gebruik daarom altijd een zeer goed drainerend substraat bij Taxus bonsai. In de winter is het extra belangrijk dat de kluit niet te nat is. Als de kluit bevriest terwijl er veel water in zit loop je bij taxus veel risico op wortelschade. Net uitgegraven planten worden bij voorkeur zeer droog gehouden, terwijl het loof vaak besproeid moet worden.

Taxus bonsai snoeien

Taxus reageert zeer goed op snoeien. Na de snoei komen overal waar zonlicht komt nieuwe knoppen. Als de plant goed doorworteld is, kan je zelfs takken terug snoeien voorbij het laatste groen (maar ideaal is het niet). Om goede pads te ontwikkelen is het belangrijk om correct te snoeien. In de loop van de zomer als je eerste groei afgehard is snoei je terug tot op 8-12 paar naalden nieuwe groei. Tegelijkertijd dun je het oude loof uit: Al het loof van 2 jaar geleden haal je weg. Dan blijven er dus rond de 20 paar naalden over. Het gevolg hiervan is knopzetting verder terug op de takken. In goede jaren krijg je ook een nieuwe scheut op de takken in hetzelfde groeiseizoen.

Verpotten van taxus bonsai

Je kan taxus het beste aan het begin van het voorjaar verpotten, voordat de knoppen open gaan. Gebruik een zeer goed drainerend substraat. Hoewel taxus goed reageert op wortelwerkzaamheden hebben ze even tijd nodig om te herstellen. Vooral na het uitgraven uit een tuin, of grootschalige wortelcorrectie moet je er rekening mee houden dat het meerdere jaren kan duren voor de taxus weer gezond is.

Hou er rekening mee:

In tuinen zijn vaak dikke taxus stammen te vinden.

Alle onderdelen van de taxus met uitzondering van het rode vruchtvlees zijn zeer giftig voor mens en dier. Als je bij voorbeeld aan doodhout gaat werken met elektrisch gereedschap zorg er dan met bij voorbeeld een mondkapje voor dat je het stof niet inademt.

Gezonde taxussen kunnen na het uitgraven reageren met een boel nieuw loof. Dan lijkt het er op dat de plant herstelt is. Echter, vaak is dit groei op basis van reserves. Geef de plant rustig 3 jaar de tijd om volledig gezond te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *