Zelkova bonsai: Van dode tak naar klomp bonsai

Ik ben in de gelukkige situatie dat ik een volkstuintje heb waar ik stammen kan opkweken. Deze tuin is helaas wat ver weg van mijn huis dus ik kom daar minder dan ik zou willen. Een gevolg hiervan dat ik niet altijd meekrijg als een kat of hond door de tuin gerend is en nieuw ingeplante bomen omver lopen. Dit is waarschijnlijk hoe 3 jonge planten op in plaats van in de grond lagen toen ik op 1 maart 2020 op mijn tuin kwam.

In tegenstelling tot de rest van de planten in de tuin die al begonnen waren met uitlopen, waren deze droog, kleine knoppen etc. Ik stond op het punt om deze boompjes eenvoudig weg te gooien, ware het niet dat ik geen planten weggooi die nog kans op leven hebben. Ik heb de planten thuis in een emmer water gezet voor een paar dagen en toen opgepot.

Twee weken later.. twee van de drie bomen vertoonden groei. De derde, een Japanse esdoorn, werd dood verklaard. De twee zelkova’s heb ik individueel opgepot. In juni zagen ze er uit alsof er niets gebeurd was en zaten ze vol in blad.

Aan het einde van Juli vroeg ik me af wat nu eigenlijk te doen met de Zelkova. Het oorspronkelijke idee was er een kleine bezemstijl bonsai uit te maken. Maar de nebari was niet zo best en de oorsprong van de takken was behoorlijk opgezwollen. Alles bij elkaar, niet ideaal voor een bonsai. Dus besloot ik de boom te marcotteren, en een klomp stijl bonsai na te streven.

Kijken we 5 weken verder en bij het opruimen van mijn tafels kwam ik deze zelkova weer tegen. Een snelle blik leerde me dat de boom wortels gezet had, en ik besloot de marcot te scheiden. Omdat er zeer veel wortels gevormd waren welke ook al deels verhout waren heb ik de kluit lichtjes uitgekamd en alle wortels op gelijke lengte geknipt. Een stukje leisteen in de pot helpt bij het vlak uitgroeien van de wortelvoet.

Omdat ik planten met een kans op leven niet weg wil gooien heb ik ook de onderstam behouden. Daar waren ook veel nieuwe wortels ontstaan. Die heb ik uitgekamd en terug gesnoeid en opnieuw ingeplant. De bovenkant heb ik met een scherpe snoeischaar vlak geknipt en met een dot vaseline beschermd tegen het uitdrogen. Beide planten staan nu in de halfschaduw, in afwachting van de winter. Volgend jaar verder kijken?