Nebari ontwikkeling Zelkova Klomp bonsai

Aan het einde van de zomer heb ik deze Zelkova marcot van de moederplant gescheiden. Toen heb ik de plant op een stukje leisteen gezet en in een hoek van de tuin gezet om te laten wortelen.

Omdat ik in de tuin veel te veel plastic potten heb staan, ben ik begonnen een paar projectjes waar ik de komende jaren mee bezig wil blijven in betere potten te zetten. Daarom ook deze Zelkova uit de pot gehaald, met het idee deze zonder al te veel werk over te zetten in de nieuwe pot.

Groot was mijn verbazing toen ik de wortels zag. De pot wat geheel gevuld en de contouren van de plastic pot bleven mooi intact. Reden genoeg om dan maar wel wat werk aan de wortels te doen, wat ik in de zomer niet wou in verband met kwetsbaarheid. Dus de wortels voorzichtig uitgekamd en terug gesnoeid.

Bij het oppotten heb ik een cirkel van dik aluminium draad aan draden met de bodem van de pot vastgemaakt, aan het oppervlak van het substraat. Dit biedt een mooie plek om spandraden aan vast te maken, zodat de takken van deze klomp naar beneden getrokken kunnen worden. Daarnaast heb ik de individuele stammetjes terug gesnoeid en alle zijtaken er af gehaald.

Volgend jaar weer verder.