Opening World Bonsai Conventie

Met luid tromgeroffel werd gisteravond de 8e editie van de wereld bonsai conventie geopend. Na 10 minuten van steeds intenser trommelgeluid vervolgde de opening met speeches van hoogwaardigheidbekleders, die allen welkom heetten in Saitama. Zelfs de koningklijke familie was er op uitgetrokken om bij de opening aanwezig te zijn.

De highlight van de opening was de demonstratie van Kimura. Gedurende een kleine twee uur maakte hij met zijn 3 ‘assistenten’ een rotsbeplanting van een goede meter hoog. Ik zeg assistenten, maar elk van hun is een afgestudeerd bonsai artiest, met 6 jaar training bij Kimura achter zich. Dus nadrukkelijk ervaren in zijn manier van werken.
De rots, handgemaakt uit zandsteen, uitgeslepen tot hoge punten die een bergmassief in Zhangjiajie China na bootsen, is vantevoren behandeld met een cement coating, om erosie tegen te gaan. Daarna zijn op de juiste plekken reeds ankerdraden geplaatst. Deze handelingen waren reeds vantevoren gedaan, zodat er bij de demo alleen gewerkt werd aan het plaatsen van de bomen, het substraat en mos.

Voor het beplanten werd gebruik gemaakt van jeneverbessen, welke speciaal voor deze demo waren voorbereid. De 4-6 jaar oude stekken zijn in Augustus 2016 bedraad, en voorzien van een marcot. Het gevolg daarvan was dat er ten tijde van de demo compacte kluiten aan zitten, die gescheiden van de moederplant konden worden. Omdat de bomen reeds vlakvormig bedraad waren, was het een kwestie van de planten van de moederplant knippen, op de plek plaatsen met keto, en vastzetten. Hierdoor kon de demo ook zo kort zijn, en toch tot een indrukwekkend resultaat leiden. Soms is voorbereiding alles!

Na de opening was er de uitreiking van de Golden Concave Awards door Bonsai Focus. Deze receptive was voorbestemd voor een groepje van 50 genodigden. De Winnaar, Mariusz Komstra voor zijn Carpinus Koreana was special voor de awards naar Japan gekomen, en was duidelijk blij dat zijn boom als Winnaar gekozen is. Vooral dat een loofboom in plaats van een naaldboom een publieksprijs won, was voor hem bijzonder.

One Comment on “Opening World Bonsai Conventie”

Laat een berichtje achter