Ontwikkelen van esdoorn bonsai – voorjaarsactiviteiten

Esdoorn pre bonsai in het voorjaar

Het is midden in het voorjaar in Texas, en Scott Barboza heeft aan zijn esdoorn bonsai in ontwikkeling gewerkt. Op een van de bekende bonsai fora (bonsainut) liet hij zien hoe hij de takstructuur op een esdoorn bonsai ontwikkelt. Met zijn toestemming zijn zijn foto’s gebruikt om hier zijn uitleg te kunnnen reproduceren. Hoewel dit artikel specifiek over esdoorns gaat, is dit een algemene manier om een takstructuur op te bouwen bij bladverliezende bonsai.

Timing van werken aan takstructuur in loofbomen

Zodra de eerste uitloop van het voorjaar afgehard is, is het tijd om aan het werk te gaan. Dit is een drukke tijd voor het ontwikkelen van esdoorn bonsai. In deze foto zie je de boom op het juiste tijdstip. Dankzij de warme lente krijgt Scott ruim een halve meter groei in de eerste fase van het voorjaar!

In het hele vroege voorjaar wordt de boom met rust gelaten. De plant mag groeien, en we doen niets tot de nieuwe groei afgehard is. Afharden in dit geval is het ontwikkelen van de waslaag over de bladeren, waarna de bladeren stoppen met groeien. Op dit moment is de boom klaar met investeren in het blad, en begint het opslaan van suikers voor later. Je kan aan de bladeren zien wanneer ze aan het afharden zijn. Op dat moment verandert de kleur van het blad van een fris groen, naar een donkerder groen. Dit is het ideale moment om aan de boom te werken.

Doel van voorjaarswerk aan esdoorn bonsai

Zoals altijd bij bonsai, is er een reden voor al het werk wat gedaan wordt. Zo ook hier. In het voorjaar wordt in principe alleen aan jonge, nieuwe uitlopers gewerkt. Dus er wordt niet gesnoeid in het oude hout. De hoofddoelen bij het werken aan bonsai in het voorjaar zijn:

  • Het uitdunnen van het aantal takken zodat alleen de takken overblijven welke nodig zijn voor de structuur
  • De energie in de kroon balanceren en daarmee gelijkmatige groei stimuleren
  • Nieuwe takken op de juiste plek zetten
  • Uitdunnen van de bladeren om licht tot binnen in de boom te krijgen

Uitdunnen van takken bij bonsai in ontwikkeling.

Uitloper klaar voor snoei en bedraden
Uitloper gesnoeid en bedraad

Allereerst worden alle takken die nadrukkelijk naar beneden groeien verwijderd. Mocht je sterke uitlopers hebben op oude takken die weg zouden moeten, kan je de oude tak tot die sterke uitloper terug snoeien. Bekijk de tak hierboven. Vorig jaar is deze bedraad geweest, wat sporen heeft achtergelaten. Halverwege de tak zitten jonge uitlopers. Door terug te snoeien tot op deze uitlopers verwijder je een deel van de draadschade, krijg je beweging in de tak, en een mooie verjonging.

Energie balans in de kroon van esdoorn bonsai

Bad, voor snoei
Blad snoeien
Gesnoeid blad

Loofbomen kunnen met een paar technieken geholpen worden om de energie in de kroon van de bonsai te balanceren en daarmee de groei te sturen. Hierbij willen we hetzelfde bereiken als bij naaldbomen: Het doel is dat de bonsai over de hele kroon gelijkmatige groei vertoont. Dus de bovenste apicale scheuten moeten even sterk zijn als de laagste takken. Dit bereiken we door een combinatie van snoeien, bedraden en uitdunnen van het loof. In dit stadium van ontwikkeling is het compleet ontbladeren van de bonsai niet goed voor de ontwikkeling van de boom. Om takken te ontwikkelen hebben we sterke groei nodig. Het verwijderen van blad remt deze groei af. Compleet ontbladeren werkt dus in ons nadeel. Maar je zal wel een deel van het blad weg moeten halen, om de groei dieper in de kroon te handhaven. Takken in de boomkroon zorgen immers uiteindelijk voor verjonging.
Dit zijn de handelingen om uit te voeren bij een bonsai in ontwikkeling in het voorjaar:

  • Snoei de lange scheuten terug. Snoei sterke scheuten meer dan zwakke. Laat de zwakste scheuten met rust (Dit zijjn meestal de takken onderin de boom). Laat de lagere takken zowieso langer dan de hogere takken in de bovenste helft van de boom.
  • Verwijder bladeren. Bij esdoorns verwijdert Scott van elk bladpaar, een blad. Dit om en om (links/rechts). Zoals bij het snoeien, haal je meer blad aan de bovenkant van de boom weg, en laat je onderin meer zitten. Hierbij geldt ook: Laat de zwakste takken cmpleet met rust.
  • Aan de sterkste takken knip je de bladeren ook nog eens deels doormidden.

Bedraden van jonge uitloop aan bonsai

Nu dat de boomcompleet uitgedund is, is het tijd om de jonge groei te bedraden. Dit is duidelijk verschillend van naaldboom bonsai. Bij naaldbomen bedraden we als de boom in rust is, en worden takken op hun plek gebogen. Bij loofbomen laat je de takken op hun plek groeien: De jonge takken zijn nog niet verhout. Door ze nu te bedraden, zetten ze zich binnen de kortste keren op hun plek vast. Bijkomend voordeel is dat de afgeharde takken nog erg flexibel zijn: Je kan nu veel fijnere buigingen maken in de takken. Dit is bij takken in de winter niet meer mogelijk, omdat ze veel te taai geworden zijn. Hou de bedrading ZEER goed in de gaten: Het kan een kwestie van weken zijn voor het draad begint in te bijten, omdat takken in dit stadium zeer snel verdikken. Dus moet het draad er snel weer af. Deze manier van bedraden terwijl de plant nog jong is, is ook behandeld in het stukje over baby bending article op de engelse versie van deze site.

Voorjaar: Een race tegen de klok bij het ontwikkelen van bonsai

Esdoorn bonsai in het voorjaar gesnoeid en bedraad door Scott Barboza

Dit is echt een race tegen de klok. Zodra de groei afgehard is, is het tijd om aan de slag te gaan. Als je dit goed timed, kan je deze handeling meerdere malen in het voorjaar uitvoeren, waarmee je zeer snel een takstructuur opbouwt. Met het ouder worden van de bonsai, en daarmee het fijner worden van de groei, wordt het minder intensief wat betreft bedraden. Maar je zal ook dan bij de boom moeten blijven, snoeien, uitdunnen etc..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *