Wintersnoei van larix bonsai bos

Als onderdeel van mijn training bij Bonsai Centrum Dusseldorf heb ik in 2020 een lariks bonsai bos samengesteld. Gedurende het process zijn veel wortels verwijderd en zijn de planten sterk gesnoeid en licht bedraad. Daarna heeft het bos 2 jaar lang vrijwel ongestoord kunnen groepen. De bomen zijn nu goed doorworteld en wat meer werk kan nu gedaan worden.

In een bonsai bos beplanting is het belangrijk om zowel oude als jongere bomen op te nemen, om te voorkomen dat het bos een homogeen “plantage” gevoel krijgt. Het bos bestaat uit een reeks jonge planten, en twee oude lariksen welke ik uit een half afgestorven oud bonsai bos gehaald heb. De jonge planten zijn bij een boomkwekerij gekocht, waar ze deze jonge lariksen in bundels van 25 te koop aanbieden. Na het sterk snoeien van alle wortels, zijn de bomen op hun plaats gezet. Een netwerk van draden in de groen heeft ze op hun plaats gehouden.

Algemene tips voor bonsa bossen

Bij het positioneren van bomen in een bonsai bos zet je de 2 grootste en dikste bomen naast elkaar. Dat is de basis van je bos. Steeds verder van deze twee komen dunnere bomen. De dunste bomen zet je aan de achterkant van het bos, zodat je visuele dieptewerking krijgt. Het is de moeite waard om wat afstand te nemen bij het werk zodat je een beter overzicht hebt van de exacte plaatsing van de bomen. De afstand tussen individuele bomen verschilt van boom tot boom. Sommigen staan dicht bij elkaar, anderen verder uit elkaar.

Nu, na 2 jaar groeien en alleen lichte snoei is het tijd om goed naar de kronen van de bomen te kijken, en wat structurelere snoei toe te passen, waardoor jongere takken de kans krijgen de komende jaren de rest van de kroon op te bouwen.

Laat een berichtje achter