Jonge bonsai group van larix bedraden

Begin 2020 had ik enkele larix spp. zaailingen over van een groot project. In plaats van deze direct in een kweekveld te planten besloot ik wat met de zaailingen te spelen. Ik plantte ze in een groep en gaf de stammetjes veel beweging mee. De groep is ontdraad, gesnoeid en in de winter 2020-2021 zijn de stammen opnieuw bedraad omdat ze nog niet compleet in vorm gezet zijn. Nu is het tijd voor een complete her-bedrading.

Lariks is een pionierssoort, welke in open zonnige plekken goed gedijt (Hoewel ze een hekel hebben aan warme wortels!). Daarbij komt dat ze erg top-dominant zijn. Takken die in de schaduw zitten worden makkelijk afgeworpen door de boom, en de lagere takken groeien nauwelijks in vergelijking met takken bovenin de boom. Dat betekent dat bij onderhoud van Lariksen de bovenste takken veel sterker en veel vaker gesnoeid moeten worden dan lagere takken. De foto van zomer 2021 laat duidelijk het verschil in groeikracht tussen de top en de lagere takken zien. Bij het bekijken van de video, realiseer hoe ik de onderkant vrijwel met rust laat, en bovenin veel materiaal en dikke takken wegneem.

https://youtu.be/L0B1XipHedY

https://youtu.be/L0B1XipHedY

Lariks bonsai – Nazorg

Het werk aan deze lariks is midden in de winter gedaan. We hebben tot nu toe zeer mild winterweer en de groep staat weer gewoon buiten. Lariks kan zeer goed tegen de kou en ik denk niet dat er een risico op vorstschade is bij recentelijk gedrade lariksen. Dit is een soort die van nature in de bergen voorkomt, waar in de winter takken in bevroren toestand door sneeuw en ijs takken buigen en knikken. Dat leidt ook niet tot grootschalige schade. Echter, mocht het toch kouder worden dan -5 de komende paar weken, dan zal ik uit voorzorg de boom beschut zetten. Ik vermoed echter dat het niet noodzakelijk is dit te doen.

Laat een berichtje achter