Bonsai van tuincentrum materiaal – verpotten van een Mugo den

Het is altijd een uitdaging on een nieuwe plant voor bonsai te vinden. Zoals eerder beschreven zijn er meerdere manieren om een bonsai te beginnen. Deze Pinus mugo ‘Carstens wintergold’ kwam ik in een lokaal tuincentrum tegen. Om een voor mij onduidelijke reden was deze afgeprijsd. Maar ja, als zij blij zijn, ben ik het ook.

Sterke en zwakke punten

Deze tuincentrumplant is gekweekt om als groene bal in een tuin te staan, en om in de winter een gele blikvang in de tuin te zijn. Dit is ook wat mijn interesse wekte; Ik heb nog geen boom welke in de winter geel wordt (Hoewel enkele jeneverbessen bronskleurig worden).

Toen ik deze plant bekeek was duidelijk dat de stam buitengewoon dik is voor een kleine tuincentrum plant. Gezien dat dit een speciale cultivar is, is de boom waarschijnlijk geënt. Dit kan op een mugo zijn, maar ook op een P sylvestris. Op dit moment is er geen duidelijk bewijs voor een ent. Dus ik hoop dat ook in de toekomst deze niet verschijnt.

Het tweede negatieve punt is de splitsing in de stam. De eerste zij-tak is effectief zo groot als de hoofdstam. Echter, dat is een kwestie van een paar knipjes en dan begint de struik al meer op een boom te lijken.

Verpotten van een mugo den

Er is veel discussie over het beste moment om bonsai te verpotten. Op betrouwbare bronnen is het advies te vinden dan Mugo het beste in de nazomer te verpotten is. Dit komt overeen met het moment waarop deze soort in de bergen, waar ze van nature voorkomt, het meeste groeit. Daarom besloot ik om de plant meteen in midden augustus te verpotten. Dit na de heetste week van de zomer en aan het begin van een koelere, vochtige periode.

Toen ik de den uit de pot haalde was het duidelijk: De boom was gezond. De wortels hadden veel witte punten en waren aan het groeien. Alles bij elkaar waren de omstandigheden goed voor een omzichtige verpotting. Beginnende bij de onderkant trek ik hierbij met een wortelhaak voorzichtig enkele wortels van de kluit naar buiten. Dan draai ik de plant, doe hetzelfde nogmaals, etc. Door op deze manier wortel voor wortel los te maken kan je het substraat er uit werken zonder wortels erg te beschadigen of af te breken. Na een half uur waren de meeste wortels losgemaakt en hangt de wortelbal als een gordijn van wortels naar beneden. Op dat moment heb ik de wortels terug gesnoeid naar de eerste vertakking. Hierbij probeer ik meer terug te snoeien dan dunnere wortels. Dit is ook het moment om eventuele wortels die rondom de stam liggen te verwijderen. Vooral bij tuincentrum materiaal heb je dit soort wortels vaak.

Dit werk heb ik gedaan op een hele vochtige dag met zeer hoge luchtvochtigheid. Ik werk in een schuur uit de wind en zon en daarom was ik niet zo bezorgd dat de wortels zouden uitdrogen. In het algemeen is het echter belangrijk te zorgen dat de wortels vochtig blijven. Daarom heb ik meestal een plantensproeier bij de hand om de wortels af en toe te besproeien.

Oppotten van een mugo den pre-bonsai

Het inplanten van bonsai begint bij mij met het gedeeltelijk vullen van de pot met subtraat, en in het midden een bergje substraat te maken. Vervolgens zet ik de onderkant van de stam op het substraat en draai de boom een beetje heen en weer terwijl ik de stam en de hoek van inplanten in de gaten hou. Dan zet ik met 3 spandraden naar de laagste takken de boom vast in de pot. Vervolgens vul ik de pot met substraat. Na elke hand substraat werk ik de korrels met mijn vingers tussen de wortels, voor ik een volgende hand substraat in de pot breng. Op deze manier kan je het substraat goed tussen de wortels verdelen zonder erg veel schade aan de wortels toe te brengen. Zodra de pot vol is, tril ik de pot op de tafel om het substraat te verdichten. Hierbij is het belangrijk de boom op zijn plaats te houden. Na het opnieuw opvullen van de pot geef ik ruimschoots water en is de boom klaar om weer vast te groeien.