Bonsai de winter door helpen.

De laatste dagen is het langzaam aan koud aan het worden. En hoewel het zeker niet elke winter echt koud wordt, bestaat het risico van enkele weken temperaturen beneden -10 toch zeker wel. Dus is het voor mij tijd om na te denken waar ik mijn bomen neerzet zodat ze met minimale zorg goed door de winter komen.

Rommel opruimen

Bij het invallen van de winter is het een mooie tijd om alle bomen van hun plek te halen.
Bij het invallen van de winter is het een mooie tijd om alle bomen van hun plek te halen.

Het omzetten van de bomen voor de winter biedt een kans om alles weer eens netjes op te ruimen. Gedurende het jaar valt substraat uit de potten als er vogels aan het graven zijn geweest. Stukjes draad vallen op de grond, bladeren verzamelen zich en ook wat onkruiden schieten wortel tusssen de potten, dankbaar gebruik makende van de mest die uit de botten op de grond drupt. Dus het eerst wat ik doe is het weghalen van alle potten. Dan kunnen ook mijn bonsai tafels naar de schuur. Daar kunnen ze drogen zodat ze in het voorjaar een nieuwe laag beits kunnen ontvangen. Klaar voor een nieuw jaar.

Plaatsen van bonsai voor de winter

Dan is het tijd om het terras aan te vegen, onkruid te trekken, en de potten terug te brengen. Bijna alle planten komen op de grond te staan, potten min of meer aaneengesloten. Veel potten zet ik op en stukje hout zodat de pot scheef staat. Dit helpt bij de drainage van de pot. Alleen dennen, potentilla en olijven staan hier niet tusssen. Die staan in de kas, om ze tegen regen & vorst te beschermen. De bomen staan op een terras in een hoekje waar een muur invallende zon tegen houdt. Hierdoor kunnen de planten bij sterke vorst niet opwarmen door de zon (Een bevroren pot betekent dat de wortels geen voht naar de kroon kan sturen. Dus zon op een bevroren plant is funest). Dezelfde muur stopt ook het doortrekken van de wind.

Dat gedaan hebbende is het tijd om te wachten op de winter. En het daarop volgende voorjaar natuurlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *