Winter in Bonsai Museum Dusseldorf

Locatie van het bonsai museum

Winter ulmus
Winter ulmus

Het is op de vroege ochtend van 4 december dat ik met de auto naar het bonsai museum Dusseldorf gereden ben. Hier vond een workshop plaats op het gebied van doodhout. Echter, voor die begon wou ik graag even rondlopen en kijken welke bomen er staan en hoe Werner ze tegen de vorst beschermt. Het bonsai museum is gelegen net achter de rijndijken aan de Hammer Dorfstra├če 167, te Hammer – Dusseldorf. Eigenlijk kan je hier alleen per auto efficient komen. Om te parkeren is het handig om de rijndijk zelf op te rijden. Vlak bij het museum is er een klein parkeerplaatsje voor mensen die in de uiterwaarden willen gaan lopen. Als je dan de dijk oversteekt, kan je zo de achteringang van het museum inlopen.

Een eerste indruk

Het museum is opgebouwd uit een reeks van gangen, van elkaar gescheiden door achterwanden, met zware werkbanken langs de achterwanden. Hierop staan de bonsai gepresenteerd. Dit biedt de mogelijkheid om elke boom afzonderlijk te bekijken zonder gestoord te worden door de andere bomen in de verzameling. De bomen zijn stuk voor stuk oud, voornamelijk in de grootste categorie. De kleinere bomen staan meer richting de ingang, maar maken een bescheiden deel uit van de collectie.

Het nivo van de tentoongestelde bomen is hoog. Allemaal zijn ze volwassen, met een goede vertwijging, uitgewerkt doodhoudt en mooi vergroeide wondranden. Hier staan nauwelijks bomen die nog in de beginfase van hun leven als bonsai zijn. In totaal staan hier meer dan 100 grote bomen van zeer hoog nivo, en wellicht nog wel 100 kleinere bomen van hoog nivo. Dit naast de vele tafels met bomen ter verkoop en van leerlingen, in het aangesloten cursuscentrum & winkel gedeelte van het Bonsai Museum.

Informatie over Bonsai

Rondom de tentoonstelling staat informatie borden over het kweken van Bonsai. De bomen die er staan vertegenwordigen allemaal stapppen in de ontwikkeling van planten tot bonsai. Zo staan er normaal gesproken ook bomen die nog heel jong zijn in een sectie over het opkweken vanuit zaad. Alles bij elkaar erg instructief.

Speciale tentoonstellingen

Een deel van de opstelling hier is gereserveerd voor speciale wisselende tentoonstellingen. Werner nodigt elk jaar artiesten uit om een deel van de bomen tentoon te stellen. Zo blijft de tentoonstelling interessant om te bezoeken, ook als je er al enkele keren bent geweest.

Winterbescherming van Bonsai

Schaduw

Als ik aan kom is alles wit van de vorst. Met een goede 5 graden onder nul is de winter echt aangekomen in dit deel van Duitsland. De rijndijk zelf is een glad ijsoppervlak. En ook bij Werner in de tuin is het overal wit. Omdat er veel geschreven wordt over de noodzaak tot het beschermen van bonsai in de winter, ben ik benieuwd naar de vormen van bescherming toegepast in het Bonsai Museum. Ik ben dan ookk verrast te zien dat alle bomen nog op hun plek lijken te staan: Er zijn geen grote delen van de schappen leeg, en alle bomen staan in hun gewone potten. Zonder enige vorm van bescherming. Hierbij is het te verwachten dat er alleen inheemse bomen staan. En hoewel het waar is dat hier vooral veel Europese soorten staan, is dat niet zo voor 100%. Ook cydonia en drietandsesdoorn zijn van de partij. De bomen staan hier beschut tegen de wind. Maar voor de rest hebben ze bij -5 dus nog geen extra bescherming. Uitzondering zijn de enkele ficussen die binnen staan..

Overige faciliteiten

Bomen in winterrust.

Werner is ook handelaar in bomen, substraat, draad, tangen, boeken en potten. Je kan hier dus voor alles terecht. Voor yamadori moet je bij Werner in zijn prive tuin zijn. Deze keer ben ik hier niet geweest. Een jaar of 2 geleden wel. Ik heb toen wel gevraagd naar een bepaald type boom. Deze stond niet in het museum. Omdat het rustig was, bestond toen de mogelijkheid om in zijn andere tuin even tussen de bomen te kijken. De range in bomen is zeer groot, van enkele tientjes, tot vele honderden euros.

In de weekenden worden hier cursussen gegeven. Het museum is een officieel centrum om een opleiding te krijgen als erkend bonsai instructeur. Deze opleiding duurt 8 jaar, en bestaat uit 3 lange weekenden per jaar. Daarnaast kan je lid worden van het museum, waarna je elke week op donderdag hier kan komen werken, en vragen kan stellen aan het team van Bonsai Museum. Tenslotte opent Werner het museum voor cursussen van de duitse bonsai associatie, Bonsai Club Deutschland.

Conclusie

Het bonsai museum is een goede plek om een ochtend of middag rond te lopen en bomen te bekijken. Ook in de winter is er volop te zien. De verzameling potten ter verkoop aangeboden is immens. Alles bij elkaar een top locatie in Dusseldorf voor een dagje bonsai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *