Olijf bonsai verpotten

Vieze wortels
Vieze wortels.
Olive. Note the dead roots
Oliijf pre-bonsai. Zie de dode wortels

Deze olijf stond bij een lokaal tuincentrum aan het begin van de winter zielig en ziek te staan. Dus heb ik die mee naar huis genomen. Bij controle van de wortels bleken die nog vol aan het groeien te zijn. Reden om te overwegen of de plant wellicht verpot kon worden. Zoals eerder besproken, was de plant er zwak en ziek. Om een kans te hebben dat deze plant het door de winter haalt, wou ik toch een beter substraat om de wortels hebben. Dat in combinatie met de kapotte bloempot, reden om te verpotten. Let wel, verpotten zonder wortelsnoei. En ik kan de plant in een koude kas wegzetten waar de ergste gevolgens van eventuele vorst worden tegen gegaan.

Dode wortels bij het verpotten van pre-bonsai olijf

Unhappy Olive, mostly barerooted
Aarde uit de wortelvoet gehaald

Nadat het besluit gevallen is de plant te vervangen op basis van de zwarte wortels, en extreem natte kluit, is begonnen met het voorzichtig uitkrabben van de wortels. Ik gebruik hiervoor een enkele wortelhaak (Gereedschap 2) en tracht de aarde echt rustig tussen de wortels weg te halen, zonder druk te zetten op de wortels. Als je dan hierboven kijkt hoe dat er halverwege uitziet, valt een ding op. Er zijn zeer veel wortels die in het verleden gesnoeid zijn geweest. Waarschijnlijk door de kweker van het boompje. De aarde was blijbaar niet goed genoeg voor Nederland, waardoor de wortels nooit meer zijn uitgelopen. Verpotten lijkt dus een goede keuze te zijn.

Mooie brede wortelvoet aan pre-bonsai olijf uit tuincentrum

Unhappy Olive, repotted
Verpotte pre-bonsai olijf

Het schoonmaken van de wortelkluit geeft, zoals wel vaker, een mooie brede wortelvoet onder de aarde vrij. Omdat er weinig gezonde wortels aan zitten, verdwijnt de wortelvoet wel weer onder het substraat. De boom wordt scheef ingeplant, omdat de wortelvoet grotendeel scheef is. Nu is het wachten op het voorjaar. Uiteraard staat deze plant in de koude kas, grotendeels beschermd tegen de winter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *