Update Acer palmatum ‘arakawa’ stekken

In het voorjaar van 2020 heb ik stekken genomen van Drietand en Japanse “arakawa” esdoorns. Ik ben erg tevreden met de uitkomsten voor de Acer palmatum ‘arakawa’ stekken. Van de 7 stekken welke ik genomen heb, is er een in de zomer dood gegaan. De anderen hebben het grootste deel van de zomer de bladeren behouden.

Gewortelde A palmatum stekken

In het midden van de zomer zag ik de eerste tekenen van hergroei en begon ik het ziplock zakje te openen. Gedurende meerdere weken heb ik het zakje steeds verder open gedaan zodat de luchtvochtigheid geleidelijk gelijk getrokken wordt met de buitenlucht. De planten staan nog steeds beschut in de schaduw met een uurtje zonlicht in de vroege ochtenduren.

In de nazomer heb ik het zakje helemaal verwijderd en de pot is verpaatst naar halfzon. Het loof was gezond, en er was duidelijke groei. Tijd om af en toe te bemesten.

In November 2020 wou ik naar de wortels kijken en heb de stekken uit de pot gehaald. 4 Gezonde stekken. En een met wortels maar eigenlijk geen blad meer. En een zonder wortels. Dus 4 hebben het zowieso gehaald. Een hiervan heb ik weg gegeven. Een andere staat op een rots. Nu staan er nog 3 te wachten op het voorjaar, met flink opgezwollen knoppen. Ik denk dat ik dit voorjaar nog maar een paar stekken ga nemen!

De drietandesdoorns zijn helaas geen succesverhaal. Die zijn de een na de ander dood gegaan. Ik ga deze zomer eens proberen of iets oudere takken beter gaan.