Bonsai vermeerderen met stekken in het voorjaar

Arakawa stek
Arakawa stek

Stekken van bomen is altijd een lastige activiteit. De ene boom kan je goed in de winter stekken als ze geen blad hebben. Andere soorten stek je het beste in het vroege voorjaar. Dit jaar was ik bezig met uitdunnen van nieuwe uitloop aan mijn Acer palmatum ‘arakawa’ en besloot wat stekken te nemen. En toen ik toch bezig was, heb ik ook wat stekken genomen van een drietand esdoorn.

In een eerdere post liet ik al zien hoe ik in de winter stekken neem. In het voorjaar is het niet heel erg anders wat ik doe. Dit is wel echt een probeerseltje. Dit was al in de tweede week van april: Ik heb zo vroeg in het jaar nog nooit stekken genomen denk ik. Dit jaar is het voorjaar misschien wel een maand vroeger dan anders. De esdoorns in mijn tuin waren net aan het overgaan van het hele jonge stadium naar verhoute takken. Precies het moment waarop ik probeer mijn esdoorns te bedraden, omdat dan in enkele weken de takken in vorm gegroeid zijn.

In de tuin heb ik nieuwe scheuten van de plant gehaald met een scherpe schaar. Daarbij heb ik de takken zo dicht als mogelijk bij de stengels afgeknipt, dus met de basis van de voormalige knop eraan. Om uitdrogen te voorkomen heb ik de stekken meteen in een schaal water gelegd.

De potjes heb ik eerst gevuld met wat grof substraat, vooral om te voorkomen dat het fijnere substraat er meteen uit loopt. Vervolgens een mix van zeer fijn substraat erin gedaan. In de mix zeefresten van mijn reguliere substraat, aangevuld met kanuma en perliet.

De stekken worden ontdaan van de onderste bladeren, en aan de bovenkant haal ik de groeipunt er uit, en haal ook daar de bladeren weg. Doel was: Stekken van 3 knopen, en 2 bladeren per stek. Elke stek werd in clonex gel gedoopt en geplant in het substraat. Na het inplanten in de pot heb ik de potten door en door gegoten. Na het uitdruipen heb ik het geheel in een ziplock zakje gezet. Hierdoor wordt een vochtige omgeving gecreëerd wat het wortelen ondersteund.

Arakawa stekken opgepot en in zakje
Arakawa stekken opgepot en in zakje

Nazorg Arakawa bonsai stekken

De zakken staan nu onder mijn bonsaitafel. Elke dag krijgt het zakje een uurtje in de ochtend en in de middag directe zon. De rest van de tijd staat het licht maar niet in directe zon. Om te voorkomen dat eea door de wind omgeblazen wordt zitten ze met een draadje aan de tafel vast. Een keer in de week haal ik ze tevoorschijn om te kijken of er geen dode bladeren in zitten, of dat er wellicht ergens nieuwe groei te zien is. Dat is voor mij het teken dat wortelvorming te verwachten is.

Hoe het verder ging..: Follow-up bericht van Maart 2021

One Comment on “Bonsai vermeerderen met stekken in het voorjaar”

Comments are closed.