Tapsheid in Bonsai

Tapsheid in bomen buiten

Mensen die net begonnen zijn met bonsai vragen zich eens zaken af. Een van de zaken die daarbij voorkomen is de extreme tapsheid in Bonsai. Als je een boom in het landschap bekijkt dan zie je slechts heel langzaam verjongen naar boven toe. Echter, als je de meeste bonsai bekijkt, verloopt de tapsheid veel sterker. De ratios die aanbevolen worden voor de dikte van de stam ten opzichte van de stam beginnen bij 1:12, en gaan door tot wel 1:3. Hoe klopt dat dan in vergelijking met de dikte van bomen in de natuur?!

Tapsheid in Bonsai

Waarom hebben Bonsai zo’n extreme tapsheid? Eigenlijk is het vrij simpel. Je kan vanuit verschillende hoeken naar Bomen kijken. Als je van ver weg kijkt, is de boom een lange slanke stam met een boomkroon. Echter, als je dichter bij de boom komt, wordt de stam steeds dikker. En als je bijna tegen de stam aan staat wordt je hele beeldveld gedomineerd door de boomstam. Pas als je omhoog kijkt zie je meer. Op dat moment zie je een dikke stam die heel snel dunner wordt. Dus lang en slank versus dik en taps is een kwestie van perspectief!

Bonsai: ‘Image is everything’ Bij bonsai probeer je het beeld te scheppen van een grote oude boom. En voor de meeste bonsai het doel is om een boom te maken die over je heen lijkt te torenen. Dit is ook duidelijk als je kijkt naar de ideale vormgeving van bonsai: Hier komt de top van de boom iets naar je toe. Dit geeft de indruk dat je opkijkt naar een enorme boom. In dit perspectief past het dat je een stam hebt met een overdreven tapsheid.

Laat een berichtje achter