Nick Lenz tentoonstelling

Nick Lenz is een Amerikaanse bonsai kunstenaar. Enkele van zijn meest bekende bomen zijn de combinatie van een standbeeld van Penelope, waar een lariks overheen groeit en een Thuja waarvan het doodhout op een duivelskop lijkt. Beide bonsai geven een sprookjesachtig beeld van de wereld, karakteristiek voor het werk van Nick Lenz. Over zijn stijl heeft hij ooit opgemerkt “Nu dat ik redelijk goed ben in bonsai, wat kan ik ermee doen?”. Het resultaat is een eindeloze reeks van gekke combinaties die een fantasiewereld weergeven waar traditionele kunst en bonsai tezamen komen.

Poster Nick Lenz

Om zijn werk te vieren hebben een paar van zijn vrienden samen met het Nationale Arboretum van de USA in Washington een tentoonstelling van enkele van zijn bomen en potten op poten gezet. Deze tentoonstelling liep van oktober 26th tot november 17th 2019. Ik had het geluk het laatste weekend van de tentoonstelling in Washington te kunnen zijn en heb de show bezocht.

Een deel van de daar genomen foto’s hieronder.

Lenz’ bonsai wereld

Bij het bekijken van de foto’s is het belangrijk te beseffen dat Lenz op een bepaalde manier naar bonsai kijkt. Hij probeert de bomen over te laten komen zoals ze in het natuurlijke ruige landschap voorkomen. Bij bonsai zien we vaak hele oude ruige stammen als basis. Echter, de boomkroon die daar op opgebouwd wordt, is vaak heel verfijnd, dicht en perfect gevormd. Voor Lenz is dat een onnatuurlijke combinatie.

Bomen die een dergelijke ruige stam met veel dood hout ontwikkelen groeien in een omgeving waar een kroon zich nooit tot een perfect gesloten eenheid kan ontwikkelen.  Daarom zie je bij zijn bomen gaten in de kroon, en takken die gek kronkelen. Vertakkingen die minder dicht zijn dan in de traditionele Japanse vorm met loof dat zo schaars is dat de boom echt lijkt te strijden voor het overleven. Daarnaast heeft elke boom zo een eigen verhaal te vertellen. Of dit nu een versmelting is met een standbeeld, of een verweerde dode stam in de vorm van een geest.

De bonsai

Ingangs ruine – Nick Lenz

Deze bomen verwelkomen de bezoeker. Een mini ruïne, en een jeneverbes die wild uit een “aardappelpot” hangt. Deze potten, zoals alle potten in de tentoonstelling (Op een na) zijn ook door Lenz gemaakt

Tentoonstelling Nick Lenz

De tentoonstellingsruimte was mooi belicht en elke boom had voldoende ruimte om tot zijn recht te komen.

Thuja met duivels doodhout – Nick Lenz
Bordje Thuja – Nick Lenz

Een van Lenz’ best bekende bomen, een Thuja occidentalis welke in 1991 uitgegraven is. Deze boom is, zoals de meeste bomen in de tentoonstelling, niet meer in bezit van Nick. Je kan zien hoe vol de boomkroon is, zeker in vergelijking tot de kroon zoals deze er uitzag in de eerste vormgeving (oude foto). Ik ben benieuwd hoe dit bij Lenz aankomt..

Lariks over Penelope – Nick Lenz

Mijn persoonlijke favoriet en een van de meest iconische bomen die ik ken. Dit is een boom die mij in Bonsai geïnteresseerd heeft gekregen. Een Lariks welke een standbeeld van Penelope omarmt. Om dit effect te verkrijgen is de boom als jonge plant over het standbeeld gedrapeerd en gedurende vele jaren in de tuin opgekweekt, waarbij het standbeeld geheel onder de grond begraven was. Deze opstelling was de grootste verassing voor mij. Deze iep moet meer dan een decennium nodig gehad hebben om door de auto heen te groeien. Ik heb gezocht maar kan niet anders dan concluderen: Het geheel is zo als jonge plant samengesteld en daarna uitgegroeid tot bonsai. Deze opstelling bewijst weer het oog voor detail: In de auto lagen zelfs nog botten van de bestuurder!

Laat een berichtje achter