Olijf bonsai een kopje kleiner

Deze olijf heb ik een paar jaar geleden bij een handelaar uit de kas gehaald. Na verpotten in een goed substraat eerst maar eens een jaar goed laten groeien om op krachten te komen. In het voorjaar van 2019 echter was ik een beetje klaar met de plant. De grote knobbels in de stam bleven me dwars zitten. Dus na een paar weken dubben, heb ik de zaag in de boom gezet.

Op het dikste punt van de stam heb ik de boom horizontaal ingekort. Over de bast en het eerste stukje van het hout heb ik de wond met wondpasta afgedekt en er vervolgens een laagje plastic op geplakt. Op deze manier droogt het hout niet zo snel uit, en blijft de saptoevoer tot aan de zaagrand behouden.

Olijf afgezaagd, april 2019

Afgedekt tegen uitdrogen

Twee maanden later staan de eerste uitlopers op de afgezaagde stam en is een basis gelegd voor een veel kleinere bonsai. Leuk om te zien: De uitloop uit de onderstam blijkt een wilde variant van de olijf te zijn!

Olijf loopt uit. Juni 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *